lauantai 19. huhtikuuta 2014

Kahvipöytäkeskusteluja - Hablando de café

Yksi asia, jota Kanarialta kaipaamme, on kunnon kahvi. Se sellainen vahva, jota voi juoda korkeintaan kaksi lasia (kyllä, Espanjassa kahvi tarjoillaan usein lasista) päivässä, ellei halua viettää seuraavaa yötä kiipeillen seinille. Oma suosikkini on lecheleche, eli kahvi, jossa pohjalla on maitotiivistettä, sitten kahvi ja päällä vielä tavallinen maito.

Una cosa que echamos de menos de Canarias es café de verdad. Uno así de fuerte que sólo puedes tomarlo como máximo 2 tazas al día. Mi favorito en España es lecheleche.



Olemme aikanaan muuton mukana kiikuttaneet Suomeen espanjalaisen kahvinkeittimen (espressokeittimeksi niitä kai kutsutaan). Keittimessä vesi tulee alimmaiseksi, sitten kahvinporot ja sitten hellalle. Kiehuessaan vesi nousee keittimen keskellä kapeaa putkea porojen läpi, joten keittimen yläosaan saadaan valmis kahvi.
Toissajouluna ostin miehelleni lahjaksi "kahvakoneen", sellaisen, jolla espanjalaisissa baareissa ja ravintoloissakin kahvi tehdään. On näitä vekottimia jo Suomessakin monissa kahviloissa ja ravintoloissa.

Con la mudanza trajimos a Finlandia nuestra cafetera española. La Navidad de 2012 le regalé a mi esposo una máquina de café igual a las que tienen en bares y cafeterías en España. Éstas máquinas ya se puede ver también en muchas cafeterías y restaurantes en Finlandia.





Sitten se kahvi. Pitkään toimme ja pyysimme Kanarialla käyviä tuomaan kahvit sieltä. Kanarialaisista kahveista eniten juomme Tirmaa ja JSP:tä. Koska tuontikahvit eivät kuitenkaan riittäneet koko vuodeksi, oli pakko alkaa etsiä suomalaisten kauppojen valikoimista sitä lähimmäksi oikeaa kahvia. Ensimmäinen löytö oli Lidlin Perfetto, jota joimmekin pitkään. Sitten ostimme kerran tarjouksesta myös Lidlin Bellarom Caffe Espressoa, joka olikin erittäin hyvää. Olemmekin vaihtaneet siihen koska miehen mukaan se sopii koostumukseltaan Perfettoa paremmin kahvakoneeseen.

Y el café. Hubo una temporada que trajimos café de Canarias o pidimos que alguién que fue allí que nos traiga café. Allí solíamos beber Tirma y JSP. Porque "los cafés de importación" no duraban todo el año tuvimos que empezar a buscar de los supermercados finlandeses el café más cerca a los españoles. Primero que encontramos fue Perfetto de Lidl y lo bebimos mucho tiempo. Luego una vez tuvieron en oferta Bellarom Caffe Espresso, también de Lidl, y nos gustaba mucho. Hemos usado esa marca porque sirve mejor para la máquina de café que Perfetto. 





Tänään pyörälenkillä teimme visiitin Citymarkettiin, jossa oli tarjouksessa Löfbergin kahvia, jota on netissä kehuttu etelä-Euroopan tummia kahveja muistuttavaksi , vahvaksi kahviksi. Valitsin vaihtoehdoista kaikken tummapaahtoisimman ja paketti lähti mukaan kotiin testattavaksi.

Hoy en la vuelta de bici hicimos una parada en Citymarket y tenían una oferta de los cafés de Löfberg. He leído del internet que parecen a los cafés fuertes que se bebe en el sur de Europa. Elegí el más fuerte de tres opciones y compramos un paquete para probarlo.



Ensin testikahvit kahakoneella. Tämänkään koostumus ei ollut paras mahdollinen kahvakoneeseen mutta maku oli sopivan vahva. Toinen testierä tehtiin espressokeittimellä ja sillä saatiinkiin jo parempaa tulosta. Nyt tarvitsee enää miettiä mitä tehdä ensi yönä, koska olen siis tänään juonut aamukahvin lisäksi 2 annosta kahvia, joka ylittää sillä kahdella normaalin päivittäisen kahvikulutukseni...

Primeros cafés de prueba con la máquina. Sabor era suficientemente fuerte pero tampoco tenía la consistencia mejor posible para la máquina. Otra prueba con la cafetera y el resultado fue mejor. Ahora sólo me queda pensar que voy a hacer esta noche porque hoy he tomado dos cafés aparte del café que tomé por la mañana y eso es dos cafés más de lo que suelo tomar a diario...

(Kuva lainattu netistä - El imagen prestado del internet)

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus! :) Täälläkin kahvi on ollut puheenaiheena monet kerrat, koska Suomen kahvi vaan ei ole samanlaista. :P Se maku on sellainen, kuin siihen olisi sekoitettu jotain muutakin... Ollaankin monet kerrat pohdittu, että sekoitetaankohan Suomessa myytävään kahviin jotain... Sille voisi olla jopa historiallista taustaa, sillä joskus Suomessa tehtiin korvikekahvia... Mitä jos sitä tehtäisiinkin edelleen, sekoituksena...? :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, tuoksussakin jo on selvä ero. Enpä ole tullut ajatelleeksi, että jos suomalaisiin kahveihin onkin sekoitettu jotain... Salaliittoteoria, hih! :D

      Tuli jälkeenpäin sekin mieleen, että tummapaahtoiset kahvit ovat kuulemma vatsaystävällisempiä kuin suomalainen lirukahvi.

      Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!