sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Viisi asiaa, jotka haluaisin oppia - Cinco cosas que quisiera aprender

Jonkin aikaa sitten lueskelin Anun blogista mielenkiintoisen tekstin, jossa hän pohti viittä asiaa, jotka haluaisi oppia. Päätin itsekin tarttua haasteeseen ja listata ne viisi asiaa, mitkä minä haluaisin oppia.

Hace poco leí en el blog de Anu un texto interesante sobre cinco cosas que ella quisiera aprender. Decidí retarme a pensar en el tema y listar las cinco cosas que yo quisiera aprender.

1. Haluaisin oppia uimaan paremmin 

Neljä vuotta Kanarialla asuneena kuulostaa ehkä hassulta. En osaa uida kovin hyvin ja sukeltaa en osaa kuin nenästä kiinni pitämällä. Parhaiten uin selkää. Mä kuulun vieläkin niihin, jotka uivat vanhempien ohjeella "rannan suuntaisesti, niin että jalat ylttyy pohjaan".

1. Quisiera aprender a nadar mejor

Suena raro viniendo de alguien que vivió cuatro años en Canarias. Yo no sé nadar muy bien y sé bucear sólo cogida por la nariz. Lo mejor sé nadar de espalda. Sigo entre ellos que nadan según las instrucciones de los padres "paralelo a la arena y que los pies lleguen al fondo".2. Haluaisin oppia tanssimaan polkkaa

Olen harrastanut tanssia jo noin 15 vuotta ja osaankin todella monta eri tanssia. Kotimaisista polkka on kuitenkin se, jota en vielä osaa. Polkka on vauhdikkaan ja kivan näköistä, mutta sitä en ole vielä missään päässyt opettelemaan. Netistäkin olen joskus yrittänyt etsiä opetusvideota, vaan huonolla menestyksellä.

2. Quisiera aprender a bailar polkka

Llevo unos 15 años bailando y ya sé unos cuantos bailes. Entre los finlandeses me queda polkka que no sé bailar todavía. Polkka es rápido y parece guay pero nunca lo he aprendido en ningún curso. Incluso he buscado videos sobre polkka en internet pero sin éxito.

3. Haluaisin "oppia" punnertamaan

Laitoin "oppia", koska kyllähän mä tiedän, miten punnerretaan, mutta mä en ole eläissäni saanut puolta punnerrusta enempää. Ei, en edes polvet maassa "naisten tyyliin". Tätä ei meinannut viime viikolla uskoa salilla ohjaajakaan, joka tuli tsemppaamaan, että "Anna mennä vaan", kunnes tajusi, että ei toi letkukäsi oikeasti pääse tuolta ylös... Ehkä muutaman salikuukauden jälkeen saan tehtyä elämäni ensimmäisen punnerruksen.

3. Quisiera "aprender" hacer flexiones

Escribí "aprender" porque por supuesto sé cómo se hace flexiones pero nunca en mi vida he conseguido hacer más que una media. No, ni con las rodillas en el suelo "al estilo de mujeres". Ésto le resultó muy difícil de entender a la instructora en el gimnasio que vino la semana pasada a animarme "Sí que puedes" hasta que se dió cuenta de que la brazomacarrones no va a subir... Quizás después de un par de meses en el gimnasio podré hacer la primera flexión de mi vida.

4. Haluaisin oppia väittelemään

Mä olen vaaka. Päättämätön ja miellyttämishaluinen. Tunnen pari henkilöä, jotka ovat mahtavia väittelijöitä. Ei kinaajia, vaan väittelijöitä. Jotka kunnioittavat mutta kyseenalaistavat toisen mielipiteen ja osaavat perustella omansa täydellisesti ja vastata vastaväittäjän haasteisiin. En minä vaan osaa. Ja silloinkin, kun osaan, tulee täydellinen vastaväite mieleeni vasta muutama tunti / päivä väittelyn jälkeen, jolloin siitä ei sitten olekaan enää mitään iloa.

4. Quisiera aprender a discutir

Soy libra. Indecisiva y con ganas de estar de acuerdo con todos. Conozco dos personas que son maestros en discutir. En el significado positivo de la palabra. Ellos respetan pero también retan la opinión del otro y saben justificar la suya a la perfección y también saben contestar si el otro cuestiona su opinión. Yo no sé hacerlo. Y las veces que sé, el comentario de vuelta perfecta se me ocurre un par de horas / días después y entonces ya no me ayuda nada.
5. Haluaisin oppia puhumaan vielä suoremmin

Tämä liittyy hieman äskeiseen. Tai sitten ei. Suomalainen ei uskalla sanoa asioita aina suoraan, koska pelkää toisen ottavan sen henkilökohtaisesti, vaikkei olisikaan mistään henkilökohtaisesta tai loukkaavasta asiasta kyse. Ja toinenhan yleensä ottaa sen hyökkäyksenä häntä kohtaan. Selän takana kyllä kommentoidaan toisille, mikä on minusta rumempaa käytöstä. Tietenkään mitään toista loukkaavaa ei saa mennä töksäyttelemään suoraan päin naamaa, eikä selän takana. Tarkoitan tässä esimerkiksi työpaikalla mielipiteitä työhön, ei henkilön persoonaan liittyen.

5. Quisiera aprender a hablar aún más directo

Esto tiene que ver un poco con el anterior. O no. Un finlandés siempre no quiere decir las cosas a la cara porque teme que el otro lo toma personalmente aunque el comentario no fuera nada personal u ofensivo. Y suele ser que el otro lo toma como un ataque contra su persona. Sí que la gente habla detrás de la espalda con otros y eso me parece más feo. Por supuesto no se debe decir nada ofensivo ni a la cara ni detrás de la espalda. Me refiero por ejemplo decir a la cara en el trabajo opiniones sobre el trabajo, no sobre las personas.

8 kommenttia:

 1. Keksitpä hyviä! Välillä tällaiset listat ovat väkisin väännettyjä, kun mitään kunnollista ei ole tullut mieleen, mutta oma listasi on asiaa täynnä, ja mm. punnerrusten ja väittelyn oppiminen ovat mahtavia kohtia. :) Kiva, että olet jo ottanut askelia näitä tavoitteita kohti; uusien tuntien ansiosta punnerrus onnistuu varmasti pian. Harmi, ettei Suomessa ole debate teameja ainakaan yhtä paljon kuin USA:ssa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä mullakin jonkin aikaa luonnoksissa muhi, kun en heti saanut viittä (fiksua) kirjattua ylös. Halusin sekä konkreettisia että abstraktimpeja (ihme sana) asioita listalleni. Silloin osaan väitellä, kun aihe on todella rakas. Olen esimerkiksi saanut parhaan arvosanan ainekirjoituksessa lukiossa aineesta, jossa kirjoitin vastineen kirjoitukselle, jossa väitettiin, että Kanarialla ei ole kuin epäaitoja turistirysiä.

   Poista
 2. Niinpä! :) Hyviä pointteja. :) Minä voin samaistua kohtiin 4 ja 5. En haluaisi puhua kenestäkään pahaa ja yleensä menen periaatteella etten kommentoi mitään, mitä en voisi sanoa henkilölle suoraan, mutta muutaman kerran on tullut vastaan sellainen työkaveri, että morjens. Enkä tosiaan tarkoita että itse olisin täydellinen. On vaan tullut nähtyä kaikenlaista. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja esimerkikisi, jos yrität neuvoa paremman tavan tehdä joku asia, toinen ottaa sen arvosteluna tai kettuiluna eikä avuntarjoamisena. "Mua rupes neuvomaan..."

   Poista
 3. Kivaa, että osallistuit! Mäkin voisin lisätä listalle uimisen opettelun. Oon oppinut räpiköimään ja pysymään pinnalla jo alle kouluikäisenä, mutta uintitekniikkani on olematon.

  Ja toi suoremmin sanominen - voisin allekirjoittaa sen, mitä kirjoitit. Haluan kehittyä palautteen antamisessa.
  Toisaalta oon sitä mieltä, että koulussa pitäisi opettaa ihan kaikille myös kykyä ottaa palautetta vastaan. Sekin on monesti hankalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin ala-asteella viimeinen, joka päästettiin lastenaltaasta isoon altaaseen. Ja sekin tais olla säälistä...
   Totta todellakin, että palaute pitää paitsi osata antaa sivistyneesti ja rakentavasti, myös osata ottaa vastaan. Onneksi uusi opetussuunnitelma tuo mukanaan paljon itse- ja vertaisarviointia.

   Poista
 4. Mielenkiintoisia vastauksia! Minäkin haluaisin oppia uimaan paremmin mutta pelkään vähän vettä, olen ollut vähän pulassa Barcelonan aalloissa joskus enkä meinannut päästä vedestä pois. Ja kerran matkoilla olimme snorklaamassa kun joku turisti sai paniikkikohtauksen ja tarrautui minuun. Hui, se oli pelottavaa. Onneksi mies kuuli kun huusin apuun.
  Minullakin on aina ollut jaloissa enemmän voimaa verrattuna käsiin, mutta kyllä punnerrus onnistuu. Leukoja sen sijaan en todellakaan ole saanut vedettyä koskaan.
  Vaaka olen minäkin ja sen huomaa kun ei osaa päättää. Minä haluaisin oppia small talkia, on vaikea keksiä puhuttavaa ihmisten kanssa. Kysymyksiinkin tulee vastattua aika lyhyesti. Ei vain luonnistu minulta. Onneksi mies on puhelias ja hauska tyyppi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas vaikutetaan samiksilta! Tuo small talk olisi hyvä lisä minunkin listalle. Jos ei toinen (tuntemattomampi) aloita keskustelua, minulta sitä on turha odottaa. Kyllä mä sitten lärpättelen, jos aihe on kiinnostava.

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!