sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Kukamitämissämillon - vastauksia

En este texto respondo a las preguntas que los lectores nos mandaron. No traduzco el texto porque no había preguntas en español y si lo hiciera, el texto sería más largo que un día sin pan. Si quieren preguntar algo en español, dejen su(s) pregunta(s) en los comentarios, ¡gracias!


Kiitos paljon kaikille kysymyksistä! Tässä tulisi nyt sitten niitä vastauksia:


* Millainen oli pihapuutarhanne sato tänä vuonna?
- Puutarhassa oli syötäviä melko vähän tänä vuonna. Mansikkaa, tomaattia, salaattia, persiljaa ja ruohosipulia. Kaikkea muuta saatiin ihan kivasti, tomaatit ei ehtineet kunnolla syyspakkasten alta pois. Vihreitä raakileita oli kymmeniä ja ne jouduttiin pelastamaan sisälle. Osa kupsahti samantien, viimeiset kypsyvät hitaasti mutta varmasti syötäviksi!* Milloin tulette käymään Tampereella? 
- Kyllä Hehkun uusi koti pitäisi käydä katsomassa! Kun sais tuon miehen vapaat osumaan viikonloppuun, niin vois ajatella päivämatkaa Tampereelle.

* Miten te tapasitte Päivänsäteen kanssa?
- Se vähemmän hämärän kuuloinen versio on, että olimme samassa työpaikassa ja se hiukan epäillyttävämpi, että hän oli oppilaani... :P Opetin siis Kanarialla eräällä hotellilla henkilökunnalle englantia ja ruotsia ja heidän joukossaan oli yksi laiskamato, joka muistiinpanojen tekemisen sijaan tuijotteli opea... Tästä kohtaamisesta on siis kiittäminen pitkäaikaista ystävääni, joka järkkäsi minulle tuon opetushomman.

Ensimmäinen yhteiskuva
* Oletteko asettuneet Suomeen lopullisesti vai meinaatteko joskus muuttaa Espanjaan (tai kenties jonnekin muualle)? 
- Lähdimme Suomeen pakoon Espanjan taantumaa. Palkat tuli milloin sattuu, joskus koko palkka kerralla, joskus osissa. Never say never, mutta meillä on säästötilikin pystyssä (Eurojackpotin ohella) Kanarialle paluuta varten.

* Puhuuko sun miehesi täysin Suomea?
- Aikas kiitettävän hyvin hän jo puhuu. Asiakaspalvelutyössä on pakko ja joka päivä kun harjoittelee, niin paraneehan tuo kielitaito. Kotona puhumme espanjaa. Ääkköset on vielä vaikeita, hän kyllä osaa ne, mutta nopeasti puhuessa yyt muuttuu uuksi ja äät aaksi.

* 5 parasta asiaa Suomessa vs. 5 parasta asiaa Kanarialla

- Menninkäinen: (satunnaisessa järjestyksessä)
  FIN: 1) keväthanget 2) hyvät olot koirilla 3) hyvät palkat 4) sukulaiset 5) ihmisiin luotetaan
  GC: 1) ruoka 2) ilmasto 3) elämäntyyli 4) sukulaiset 5) ihmisten auttavaisuus

-Päivänsäde: (satunnaisessa järjestyksessä)
 FIN: 1) turvallisuus 2) rauha 3) työolosuhteet 4) luonto 5) salaatti (siis lehti-)
 GC: 1) ihmiset 2) ilmasto 3) ruoka 4) rannat 5) hintataso


* 5 parasta paikkaa Suomessa vs. 5 parasta paikkaa Espanjassa (tai saarella)

- Menninkäinen: (satunnaisessa järjestyksessä)
   FIN: 1) Lappi 2) kotikaupunki 3) Kuusamo 4) Helsinki 5) Lahden satama ja rantakatu
  GC: 1) Guayadeque 2) Agüimesin vanhakaupunki 3) Etelän rantabulevardit 4) Vuoristo 5) Los Caideros (unelmien asuinpaikka)

-Päivänsäde: (satunnaisessa järjestyksessä)
  FIN: 1) Helsinki 2) Lappi 3) Hämeenlinna 4) Vuokatti 5) Yyteri
  GC: 1) Barcelona (kaupunki ei ihmiset) 2) Puerto Rico 3) Maspalomas 4) Andalucía (vaikken ole käynyt) 5) Agüimes* Minuakin kiinnostaa miten paljon vietätte aikaa Suomessa ja Espanjassa. Kummassa asutte mieluummin?
- Minulla on työn puolesta melkein puolet vuodesta vapaata, miehellä taas tähänastisen Suomielämän aikana on ollut aina juuri silloin työkausi kun minä olen lomaillut. Helmikuussa Mies sai vihdoin vakituisen työn ja odottaakin nyt innolla ensi kesän oikeaa, täyspitkää kesälomaa! Kesällä on kallista matkustaa Kanarialle ja siellä on turkasen kuuma, joten tähän asti on käyty lokakuussa tai joulun aikaan minun lomieni yhteydessä. Eli karkeasti 49-50 viikkoa vuodesta Suomessa, mahdollisuuksien mukaan 2-3 viikon reissu Kanarialle.
Asuisimme molemmet niin paljon mieluummin Kanarialla, mutta aika ei ole vielä oikea palata; Espanjan taloudellinen tilanne on paranemassa mutta ei vielä niin hyvä, että kannattaisi palata. Toistaiseksi meillä ei ole hätää Suomessakaan, ja nyt kun molemmilla on vakityötkin, saadaan säästeltyä jonain päivänä odottavaa paluuta varten.

* Miten miehesi on kotiutunut Suomeen? Onko tullut kulttuurishokkia? 
- Suomalaisemmaksi hän ei ole muuttunut ja lupaa olla muuttumatta. Onneksi. Häntä edelleen hämmästyttää huonot käytöstavat, kuten tervehtimättömyys ja ammatin puolesta konkreettisempi; puhua suu täynnä ruokaa. Yksi ihmetyksenaihe on suomalaiset kylävierailut. Kanarialaisiin 15 minuutin vierailuihin tottuneelle 3 tunnin kyläilyvisiitit ovat tuskaa. Minäkin uskon, että suomalaiset kyläilisivät enemmän, jos visiitti kestäisi vain sen vartin verran.

* Mites miehesi kokee Suomen talven? 
- Talvi ei ole niinkään paha, syksy enemmänkin. Tai siis pimeys on pahempaa kuin kylmyys. Vaatetta saa aina päälle ja asunnoissa on sisällä lämmintä. Mutta se vuoden pimein aika, kun vaihdetaan talviaikaan ennen kuin lumi tuo valoa maisemaan, se on se pahin. Kevättalvi on kaunista aikaa.

* Siulle lihansyöjälle;  mikä on lempiruokasi? 
- Riistaruoat ovat ehdotonta herkkua. Hirvi ja sorsa, Kanarialla syödään kania ja se on tosi hyvää. Usein syön pihviä, mutta jos ruokalaji pitäisi mainita, kanarialainen "ropa vieja" on älyttömän hyvää! Etenkin se anopin tekemä...  Ainoa ruoka, minkä olen tähän mennessä keksinyt, missä ei ole minkään sortin elukkaa ja mistä tykkään, on espanjalainen munakas.* Kokataanko teillä espanjalaista vai suomalaista ruokaa? Jos suomalaista, kun tää Suomen ruoka on saanut paljon haukkuja ulkomaalaisilta, niin mitäs miehes tuumii suomalaisesta ruoasta (tykkää, ei tykkää)? 
- Tätä on häneltä monet kysyneet ja jos simppelin vastauksen haluaa, EI, ei tykkää. Hänen mielestään espanjalainen ruoka on monipuolisempaa ja parempaa. Olen osin samaa mieltä. Hän pitää kalasta ja suolaisen veden fisut maistuu erilaiselle kuin makean veden. Hän ei myöskään ymmärrä suomalaisten vimmaa savustaa kalat ja lihat ja leikkeleet. Hän ei myöskään pidä uuniruoista. 
Tästä voinemme siis vetää johtopäätöksen, että meillä syödään kanarialaista ruokaa. Tai oikeastaan tyypillisin ateria meillä on naudanlihaa (lehtipihvi / ulkofile / sisäfile) lisukkeena perunaa (keitetty / ranskalaiset / valkosipuliperuna). Mieheni söisi mielellään myös kasviskeittoja, mutta minä en niistä välitä, joten harvemmin hänen tulee niitä tehtyä.
Suomalaisten puolustukseksi pitää sanoa, että hänen (ja minunkin) mielestä suomalaiset leivonnaiset hakkaa espanjalaiset kuus-nolla!

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus! :) Aika hyvä tuo, miten tapasitte. ;) Ah, onpas hassu tuo kyläilyjuttu. Meillä riippuu, mutta ihan hyvin voi venähtää täälläkin parituntiseksi. Yleensä nähdään kavereita just kahviloissa, baareissa. Kaikkialla muualla muttei kotona. :D Suomalaisilla on kyllä huonot käytöstavat... Ohitellaan jonossa, ei tervehditä (esim. asiakaspalvelussa, kun asiakkaita riittää muutenkin, niin iha sama, silloin kannattaa hymyillä vieläkin enemmän ja oikein kuuluvasti sanoa KIITOS! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja esimerkiksi meidän Lidlissä näkee turhan usein tän:
   Kassa: Hei!
   Asiakas: *epämääräistä mutinaa*
   K: 45 ja 60
   A: *tunkee kortin maksupäätteeseen*
   K: Kiitos. Tarviitko kuittia?
   A: *huitaisee kädellä merkiksi, että ei*
   K: Kiitos hei!

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!