tiistai 13. lokakuuta 2015

Miäs oot mieltä? - ¿Qué opina usted?

Näin kysyy eräs sukulaistäti melkeinpä aiheesta kuin aiheesta. Hänellä on selkeät mielipiteet asioista ja hän myös tuo ne julki. Näin vaikka ikää onkin jo yli kahdeksankymmentä. Sinänsä ihailtavaa, koska minä olen usein miettinyt, että pitäisikö minullakin olla kaikkeen joku mielipide?

Una parienta mía tiene opinión sobre todo. Los dice en voz alta y también quiere saber las opiniones de los demás. Y eso con más de ochenta años de edad. Por un lado la admiro, porque muchas veces he pensado si yo también debería tener mi opinión sobre todas las preguntas.Minä olen vaaka ja harmoniaa ja rauhaa rakastava tyyppi. Jaksan kyllä unelmoida ja unohtua haaveisiini, pohtia asioita ja punnita niitä joka kantilta. Mutta en minä jaksa... tai siis en minä osaa ottaa kantaa joka ikiseen päivän polttavaan kysymykseen. Varmaan osaksi välttääkseni erimielisyyttä niiden kanssa, jotka ajattelevatkin toisin.

Soy libra y quiero paz y harmonía a mi alrededor. Yo sé soñar y perderme en mis pensamientos, calcular mis opciones con sus pros y contras. Pero no me da la gana... o digamos no sé decir mi opinión sobre cada tema caliente del día. Creo que por una parte es por evitar conflictos con los que piensan de otra manera.

En tarkoita, että minulla ei olisi mistään mielipidettä. On. Koirat on parempia kuin kissat, liharuoka on parempaa kuin kasvisruoka, jalkapallo on viihdyttävämpää kuin jääkiekko, Real Madrid on parempi kuin Barcelona. Mutta itseäni liian kaukaa liippaavista aiheista minulla ei ole selkeitä mielipiteitä.

Todo esto no quiere decir que no tengo opiniones. Sí tengo. Los perros son mejores que los gatos, carne es mejor que verduras, el fútbol es más entretenido que el hockey, Real Madrid es mejor que Barcelona. Pero sobre las cosas que no me tocan tan cerca, no tengo opiniones tan claras.En minä jaksa miettiä, onko se hyvä vai huono, että Suomeen tulee pakolaisia. Miksi pitäisi vaivata päätään sillä, mistä hallitus aikoo leikata saadakseen säästöjä; oman päänsä mukaan ne tekee kuitenkin. Minunko se pitäisi tietää liittyykö Suomi Natoon tai jättääkö euron.

No me interesa pensar si es bueno o malo que llega inmigrantes a Finlandia. Por qué gastar energía pensando qué tipo de recortes va a hacer el gobierno para ahorrar; en todo caso van a hacer lo que les sale de los... pues eso. Y tengo que saberlo yo si vamos a entrar a OTAN o dejar el euro.

Joku puhisee varmaan nyt siellä lukiessaan, että sitten nämä "whatever"-tyypit on esimerkiksi vaalien jälkeen valittamassa, kun eivät perehtyneet siihen, ketä äänestää tai kenties eivät äänestäneet ollenkaan. Minä olen käynyt aina äänestämässä enkä ole koskaan valittanut vaalien tuloksista tai päättäjien puuhista. Eihän hekään pysty kaikkia miellyttämään päätöksillään, enkä minäkään kaikkia aloitteita tai päätöksiä ymmärrä, mutta eipä tuo ole maailmaani kaatanut.

Seguro que alguién allí ahora está cabreándose pensando que soy una de estos tipos "lo-que-sea" que por ejemplo después de las elecciones quejan de los resultados aunque ni investigaron a quién votar o quizás ni votaron. Siempre he votado y nunca he quejado de lo que deciden. Pero creo que los que gobiernan nunca podrán hacer decisiones que les gusten a todos, a mí tampoco, pero hasta ahora aún he sobrevivido.


Toisaalta minua ärsyttävät liian kärkkäät mielensä ilmaisijat. Jokaisella saa olla oma näkökanta ja mielestäni muiden tulisi niitä kunnioittaa, mutta miksi minut pitäisi käännyttää ajattelemaan samoin? Yksi hyvä esimerkki on tämä viime aikoina keskustelua aiheuttanut "osta suomalaista" - teema. Minusta se uusi kotipizza-mainos suomalaisine ananaksineen on mainio! Minulla ainakin on kaksi kotimaata ja aion tukea niitä molempia, samoin kuin pankkitilini mahdollisimman hidasta tyhjentymistä.

Por un lado me irrita esta gente que demasiado predica. Cada uno tiene derecho a su opinión pero también deberían respetar a las de los otros pero ¿por qué me tienen que convertir a pensar lo mismo? Un ejemplo perfecto es el tema "compra productos finlandeses" muy hablado ultimamente. ¡Me encanta la nueva publicidad de Kotipizza con sus piñas finlandesas! Yo por lo menos tengo dos tierras queridas y pienso apoyar a las dos, igual que apoyo que se vacie lo más lento posible mi cuenta corriente.

Eräs ystäväni on todella hyvä väittelemään; tarkoitan sivistyneesti ja kantansa perustellen, ei kinaamaan. Minä taas vihaan väittelyä, ehkä tosiaan siksi, että haluan välttää ristiriitoja ja toisaalta, koska olen huono puolustamaan näkökantaani. Joskus aiheutan toisissa myös epätoivoa päättämättömyydelläni.

Una amiga mía es una maestra en discutir; de una manera educada justificando sus palabras y no peleando. Yo por mi parte odio el debate y creo que puede ser justo por eso que quiero evitar polémica y por otro lado porque soy malísima en defender mi punto de vista. A veces también causo desperación en otros por ser tan indecisiva.

Tällaista olen tässä pohtinut viime päivinä koiria lenkittäessä. Kuvat napsittu näillä lenkeillä. Tässä vielä yksi ihana video (espanjaksi), jossa mies haastattelee vuohta (?) kysellen tämän mielipiteitä päivän polttaviin kysymyksiin.

Esto es lo que he pensado ultimamente al sacar los perros. Las fotos he sacado en estas vueltas. También les dejo un video maravilloso con un hombre entrevistando una cabra (?) preguntando por sus opiniones.

15 kommenttia:

 1. Heh, tosi hauska video vaikka espanja olikin liian nopeaa minulle, suurin osa meni ohi :D Minulla on sama juttu, en halua olla kärkkäästi sanomassa mielipidettäni puolesta tai vastaan asioissa, joissa on yleensä monta puolta. Yleensä se keskitie on paras. En muutenkaan jaksa politiikasta innostua enkä lehtiä lukea, niissä on niin paljon ikäviä uutisia että tulee paha mieli. Ehkä olen minäkin jonkun mielestä sitten niitä "whatever" -tyyppejä jos elän vaan oman kuplan sisällä. Äänestämässä käyn yleensä minäkin enkä ikinä valita, samoin kuin sinä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Meitä on muitakin! Luulin olevani ainoa päättämätön ja mielipiteetön tylsimys... :)

   Poista
 2. Tätä oli tosi mielenkiintoista lukea! Ei mullakaan joka ikiseen asiaan ole mielipidettä ja se on ihan okei. Joihinkin asioihin taas on ne selkeät mielipiteet, mutta ei ole tarvetta tuoda niitä esille ellei keskustella aiheesta. Aina on niitä, ketkä ovat eri mieltä joten turhaan en jaksa alkaa kinastelemaan. Asioilla on muutenkin aina monta puolta. En halua olla väittämässä kivenkovaan, että Nato on paha, kun ei ole tarpeeksi tietoa asiasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun vaarilla oli ihana sanonta: "Ennen juoksee vasikan kanssa kilpaa kuin hullun kanssa kinaa..." aika osuva tähänkin aiheeseen.

   Poista
 3. Hauska video, vaikka tuo mies pölösti niin nopeasti ja vahvalla aksentilla, etten kyl ihmettele miks vuohi otti hepulit! :'D Minä oon kyl ihan samanlainen, en halua ristiriitoja muiden ihmisten kanssa ja jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä. Voin kyllä keskustella, mutta en halua kinata. :D Tykkään pohtia asioita monelta kantilta ja kuulla erilaisia mielipiteitä. Joissakin asioissa miulla on sit taas aika tiukka mielipide ja olen valmis myös puolustamaan omaa kantaani, mutta yritän aina esittää ne pehmeästi ja perustellusti. :D Blogiinkaan en oo halunnu kirjoittaa esim. provosoivia tekstejä, ja ehkä joku voisi ajatella, että onpa tylsä blogi. :D Mut itse ajattelen, et oon vaan niin monipuolinen tyyppi ja voin ymmärtää muiden mielipiteitä. Vaik oon kyl miettiny, että ihan hyvin blogiin voisi kirjoittaa mielipidekirjoituksiakin pohdiskellen ja perustellen. Yks kirjotus miulla on roikkunu luonnoksissa jo aika pitkään... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hauska lukea kommentteja, että tuo ukko puhuu nopeasti... Toihan on ihan normivauhti ja noin mekin puhutaan! Mutta kuulostaa varmaan mannerlaisen korvaan yhtä erilaiselle kuin meidän korvaan manner-espanjalaisten puhe.

   Mutta joo, toi on kivasti ajateltu, että on itse monipuolinen ja ymmärtäväinen. Laita ihmeessä se teksti, tämähän alkoi nyt kutkuttaa, että mitä sulla on ollut mielessä. Mä ainakin lupaan yrittää olla siitä jotain mieltä! :)

   Poista
  2. Nyt se on julkaisukelpoinen ja tulee ulos huomenna. Käy ihmeessä opinoimassa, olisi kiva kuulla siun mielipide asiaan! :) Omasta mielestä ainaki tosi tärkeä aihe. ;)

   Poista
  3. Jes! Minäpä yritän olla asiasta jotain mieltä.... ;)

   Poista
 4. Musta tuntuu että mä silloin opiskeluaikoina keskustelin ja oli kovasti mieltä asioista, mutta sitten jossain vaiheessa huomasin etten enää jaksa. Ei vaan huvita puhua ja varvoa samoja asioita... mutta nyt oon viime aikoina ehkä vähän yrittänyt ees ryhdistäytyä, mutta eipä minnuukaan kovin monet aiheet saa mielipiteitäni laukomaan.... mut ihmisoikeusasiat ja luontojutut ehkä eniten. Mitkään Suomen politiikkapöhinät ei sitte tippaaka kiinnosta :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, väsytit itsesi "opinando" (olemalla mieltä?)... Tosta mun jutusta taisi aika monelle jäädä mielikuva, että tarkoitin politiikkaa, mutta en mä osaa olla monista muistakaan asioista mitään mieltä. Mutta sitten myös se pikku ope sisällä herää, kun esimerkiksi mies tokaisee jotain hölmöä, jonka tiedän olevan toisin, niin siitä jaksan etsiä vaikka painettua tekstiä todisteeksi siitä, että MINÄ olen oikeassa! :D

   Poista
 5. Kiitos oli tosi mielenkintoista lukea minustakin. Hyvää pohdintaa on tullut koiraa ulkoiluttaessa ;) haleja
  Viviana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Etenkin jos olen yksin koirien kanssa, ajatukset alkaa harhailla aiheesta toiseen. Joskus vähän liikaakin. Silloin mieheni toteaakin: "¿Qué te he dicho de eso de pensar...?

   Poista
 6. Hahahaa :D Jos sinä olet harmoniaa rakastava vaaka, niin meikäläinen on vaa'an vastamerkki oinas, jolla on yleensä mielipide kaikkeen :D Mutta toki ikä on tuonut harkintaa siihen, että ain ei tartte sitä kärkkäintä mielipidettä tuoda esiin ihan suoraan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tämä lopussa mainitsemani ystävä, joka osaa väitellä sivistyneesti on myös oinas! Se on kai sitten joku teidän ominaispiirre.... :)

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!