perjantai 29. huhtikuuta 2016

Salamatkustaja - Viajeros anónimos

Huh huh... Ei ole mikään niinkuin ennen... Kävin tänään poliisilaitoksella uusimassa passiani, joka on menossa kesäkuun alussa vanhaksi. Kymmenen vuotta se ehti palvella, tosin viimeiset seitsemän vuotta matkustelin "salanimellä", koska en naimisiin mentyämme halunnut tuhlata seitsemää vuotta passin voimassaoloaikaa, vaan Eurooppaa on kierrelty tyttönimellä. Tutkin tuolloin asiaa ja löysin ohjeen, että ajokortti on uusittava nimen vaihtuessa, passin uusimista suositellaan.

Buff... Nada es como antes... Hoy fui a la comisaría para rernovar mi pasaporte que se caduca a principios de junio. Lo tenía diez años pero viajé los últimos siete con "pseudónimo" porque no quería echar a perder los siete años de pasaporte cuando nos casamos. Así que he viajado por Europa con mi nombre de soltera. En la información que busqué entonces dijeron que es obligatorio renovar el carné de conducir y se recomienda renovar el pasaporte.

Kaikki sujui sutjakasti, pääsin jo ennen varattua aikaa asioimaan, eikä koko toimituksessa kauan nokka tuhissut. Vaan valokuvien kanssa tulikin probleema. Olin ottanut mukaani koululla käyneen kuvaajan nappaamat passikuvat, vaan lupatoimiston virkailija löysikin kuvasta virheen, jonka vuoksi jouduin menemään ottamaan uuden kuvan. Hakemus tehtiin kuvaa vaille valmiiksi ja hipsin valokuvaamoon.

Todo pasó rapidito en la comisaría ya me llamaron a la mesa antes de mi cita y tardamos muy poco con el papeleo. Pero hubo un problema con las fotos. Llevé las fotos de pasaporte que había sacado un fotógrafo que pasó por nuestra escuela pero por un fallo que la secretaría encontró en la foto no las podía usar. Terminamos la solicitud y fui a sacar fotos nuevas.

Valokuvaamossakaan ei ollut jonoa ja kuva onnistui heti ekalla yrittämällä. Vaan mitä se kuva sitten maksoi? Ennen vanhaan 4 passikuvaa maksoi 40 markkaa (nuoremmille tiedoksi, että se on n.6,5e) ja nyt jouduin pulittamaan yhdestä mokomasta kuvasta (jota ei edes tulosteta) 25e!?! No, onpahan sekin hoidettu, nyt vaan odotellaan passin valmistumista. Kesällä koittanee eka matka rouvasnimellä, jos nämä hieman vielä levällään olevat suunnitelmat toteutuvat!

Tampoco había cola en la tienda de fotos y consiguieron sacar una buena foto a la primera. ¿Pero cuánto costó la foto? Antes cuatro fotos de pasaporte costaron 40 marcos (unos 6,5 euros) ¡¿¡y ahora tuve que pagar 25 euros por una puñetera foto que ni imprimen!?! Sea lo que sea, la solicitud está hecha y ahora quedo esperando mi nuevo pasaporte. Si estos planes que de momento están un poco abiertos se realizan ¡en verano voy a hacer mi primer viaje con el nombre de casado!

(Kuva lainattu netistä - La foto prestada del internet)

12 kommenttia:

 1. Näköjään on hinnat muuttuneet joo... Viimeksi kun kävin passikuvassa (3 vuotta sitten?) hinta oli jotai 8-10€ ja sillä sai neljä kuvaa. Nyt samassa paikassa näköjää 26€. O_O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä minäkin muistelin, että olen nähnyt hintoja tyyliin 10e... Ja kun ei niitä edes enää printata, niin mikä muka maksaa...? o.O

   Poista
 2. Hahaa, toi kuva on niin totta. Agenttihommat loppuu sulta nyt, kun passikin tulee oikealla nimellä ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpompaa tilata matkalippujakin, kun ei tarvii muistella, että kukas mä taas olinkaan...

   Poista
 3. Mä uusin myös passin viime vkolla, sain tehtyä sen etänä kun edellinen passi oli näitä biometrisiä 5 vuoden passeja myös. Maksoin 19,90 passikuvista ja sain 4 paperikuvaa mukaan + sitten tietty sen digikuvan, joka meni suoraan poliisin systeemiin. Kaikki sujui tosi mutkattomasti, passin tilasin netissä kotona ja alle 6 päivän kuluessa tuli tekstiviesti, että passi oli haettavissa kotikadun R-kioskista :) Loistavaa palvelua!

  En tiennytkään, että passia ei ole pakko uusia. Oisin ehdottomasti kuvitellut, että se on tärkeämpi kuin ajokortti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polisiin sivuilla luki, että jos nimi vaihtuu ja edellinen passi ei ollut näitä bio-luomu-passeja, niin pitää käydä henk.koht. paikan päällä uusimassa.

   Passin kohdalla tosiaan silloin 7 vuotta sitten sanottiin, että suositellaan uusittavan. Ainoa "hankala" puoli uusimattomuudessa on ollut muistaa tilata aina matkaliput väärällä oikella nimellä. :P

   Poista
 4. Voi, olit varmaankin unohtanut keskustelumme täällä: https://mielekasmiellekartta.wordpress.com/2016/01/17/passikuvan-ottaminen-itse/

  Onneksi sait kuitenkin kuvat ja sait olla salamatkustajana vieläpä noin kauan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enhän minä tuota tosiaan enää muistanut... Ja kun tosiaan mukanani oli kahdet työn kautta saadut kuvat, eikä kumpaakaan kelpuuttaneet... Grr... Ajattelin, että ei se kymppi enää paljon lisää tee, vaan kun se ei enää ollutkaan kymppiä...

   Arvaa alanko kuvata seuraavaa passia varten kuvia...? ;) No joo, jos nyt kuiteskin sitten vähän lähempänä oikeaa ajankohtaa.

   Poista
 5. Juu kyllä on kaikki kallistunut, ja passiakaan ei saa enää 10 vuodeksi. Mies otti muuten viimeksi sellaisen henkilökortin, näppärän kokoinen kun mahtuu lompakkoon. Sillä tosin saa mennä vain Eurooppaan mutta ehkä tässä ei nyt ihan heti olla pidemmälle menossakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta se henkilökortti olis just kätevä. Vähän niin kuin Espanjan DNI. Sillä minunkin mies matkusteli (siis DNI:lla), mutta en muista miksi joutui sitten hankkimaan passin.

   Poista
 6. Joo, aika hyviä hintoja saa kyllä kuvista pulittaa :D Meillä on paljon kuvausliikkeitä keskustassa, joten myös kilpailu on kovaa! Muistelisin, että onnistuneen kilpailun ansiosta ne maksaa "vain" 16-18 euroa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en minäkään voi sanoa, että tämä olisi täällä yleinen hintataso. Sen kummempia kyselemättä marssin ensimmäiseen liikkeeseen kuvitellen selviäväni 10-12 eurolla...

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!