perjantai 1. syyskuuta 2017

Viininviljelijäksi - De viticultor

Työkaveri yllätti eräs päivä tuomalla mulle viinirypäleitä omasta puutarhastaan. Minä tietysti heti innostuin, että saako niistä oikeasti satoa Suomessa. Hän mainosti zilga-lajiketta, joka kestää Suomen kovatkin pakkaset ihan avomaallakin. No sehän oli marssittava puutarhamyymälään etsimään zilgaa. Yksi taimi heillä oli ja muutenkin edullisesta hinnasta putosi puolet pois ja viidellä ja puolella eurolla kiikutin viiniköynnöksen kotiin.

Mi compañera de trabajo me sorprendió el otro día con traerme uvas de su propio jardín. Yo me entusiasmé de la idea que las uvas podrían dar fruta en Finlandia. Ella dijo que la variedad zilga aguanta hasta las temperaturas más frías de los inviernos finlandeses hasta sin cubrir. Pues a la ferretería a buscar zilga. Les quedaba una vid y quitaron la mitad del precio ya barato. Así la llevé a casa por cinco con cincuenta.

Takapihamme lämpimin paikka olisi seinän vieressä ikkunan alla, mutta siinä on terassilaudoitusta, joten köynnös saa paikan muutaman metrin päästä lauta-aidan vierestä. Ruohosipuli ja kuunliljat saavat luvan antaa tilaa uudelle tulokkaalle.

El sitio más caliente de nuestro jardín está al lado de la pared por debajo de la ventana pero allí hay terraza de madera. Entonces la vid la voy a plantar a unos de metros a lado de la valla. El cebollino y la hosta regalarán su puesto a nuestra nueva planta.

Ensin suunnittelin köynnöstäni ihan vaan avomaalle, mutta vielä vihreänä möllöttävät tomaattini saivat minut katselemaan kasvihuoneita. Haluaisin saada tomaattini punastumaan ennen ensimmäisiä yöpakkasia ja löysinkin Clas Ohlsonilta edullisen kasvihuoneen, jonka voi talveksi purkaa varastoon.
Nyt siellä majaileekin tomaattien kanssa viiniköynnös ja salaatit.

Primero planeé plantarla al aire libre pero mis tomatitos que siguen verdes me hicieron mirar invernaderos. Quería mis tomates rojos antes de las primeras noches frías y encontré un invernadero barato en Clas Ohlson. Es fácil de montar y quitar para el invierno. Ahora allí viven aparte de mis tomates la vid y mis lechugas.









10 kommenttia:

  1. vitsi, miten mahtavaa! en tiennykään, että on olemassa tollasia, jotka pärjää suomessa. Onnea ja menestystä niille! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään! Luulin, että tarttee vähintään kasvihuoneen ja paljon hyvää onnea, että saisi rypäleitä. No, taimea odottaa ensimmäinen talvi, ensi kesänä näkee, miten menestyy!

      Poista
  2. Tosi kiva idea ja toteutus! Tuo kasvihuonekin on yllättävästi aika söpö, varsinkin edusta ylös rullattuna. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minusta se on hirveän kätevä, kun sen saa talveksi kasattua varastoon.

      Poista
  3. Haha, kiva otsikko, pakko oli tulla lukemaan postaus. Olen nimittäin tänä kesänä ollut viinin kanssa tekemisissä töiden puolesta ja täytyy sanoa, että nyt ihan vain muutama pullo matkaa minun mukana Espanjaan. Suomalaista viiniä kotimaisista marjoista. :) Mutta siis, huippua, jos rypäleetkin menestyisi Suomessa. Tosi söpö tuo siun kasvihuone. :) Tsemppiä rypäleenkasvatusprojektiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä jo mietit, että minkä viinitilan mä oon hankkinu... :D
      Ehkä mä syön kuiteskin ihan vaan rypäleinä, kun olen viinien suhteen niin ronkeli, että pidän vain kahdesta (yllättäen espanjalaisesta) punaviinistä.

      Poista
  4. Kätevä tuollainen varastoon kasattava kasvihuone, toivottavasti se ainakin ensi vuonna on kasvatuksessa avuksi jos ei tänä vuonna. Isäni pisti parvekkeelle jotain viiniköynnöstä kasvamaan. Sen pitäisi olla myös talvenkestävä lajike, mutta nimeä en kyllä muista. Hyvä kuulla kokemuksia, niin tiedetään sitten että kannattaako omaan pihaan pistää :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, sittenhän meillä on kaksi vertailukohdetta. Peukut pystyyn teidän iskän köynnöksellekin!

      Poista
  5. Meillä oli edellisessä kodissa pieni viherhuone, ja istutimme sen ulkoseinustalle törmäviiniköynnöksen. Lasinen viherhuone lämpeni auringossa, ja lämpö säteili altapäin seinustaa kiipeävälle viiniköynnökselle. Pienet tummat rypäleet kerkesivät useimmiten kypsyä ennen pakkasia, mutta yleensä jätin ne suosiolla mustarastaille. Pienenä korvauksena kauniista keväisestä laulusta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooh! Eli mahdollisuus satoon voisi olla minullakin. Minä en kyllä rastaille anna, elleivät nuo naapuruston harakat sitten kiinnostu sadosta... Pitääkin alkaa miettiä pelättiä.

      Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!