sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Focaccia

Innostuin taas viikonloppuna puuhaamaan focacciaa. Olen tehnyt sitä aiemminkin ja hyvin on mennyt kaupaksi. Nyt tein muutaman makukokeen samalla.

El fin de semana tuve la inspiración de hacer focaccia. Lo he hecho antes y nunca ha sobrado. Esta vez hice algunas pruebas de sabores nuevos.

Ensinnäkin vaihdoin pinnalle ripoteltavan suolan merisuolaan ja maku parani heti. Vanhassa versiossa omalla puolellani leipää oli kirsikkatomaatteja ja miehen puoliskolla vain mausteet (valkosipuli, suola, oregano). Nyt laitoin miehelle oliiveja ja juustoa ja tuomiona juusto hyvä, oliivi paha (vaikka hän oliiveista pitääkin).

Para empezar cambié la sal que se echa encima del pan a sal gorda y se notaba inmediatamente una mejora en el sabor. En la versión vieja hay tomates cherry en mi lado y solo especias (ajo, sal, orégano) en el lado de mi esposo. Ahora le puse aceitunas y queso y el veredicto fue queso bueno, aceitunas malo (aunque le gustan las aceitunas).



Toinen testileipä oli itselleni. Kaapista aineita kaivellessa silmät osuivat ruisjauhopussiin ja tein pienemmän testifocaccian ruisjauhoihin. Leipään laitoin valkosipulia, kirsikkatomaattia ja tavallista suolaa. Maku oli ihan hyvä, tosin tässäkin olisi voinut olla merisuolaa, niin makuun olisi tullut enemmän potkua.

Otro pan de prueba fue para mí. Al buscar ingredientes del ropero vi el bolsito de harina de centeno e hice un pan pequeño con harina de centeno. Añadí ajo, tomates cherry y sal fina de mesa. El sabor era bueno pero podría haber usado sal gorda para darle un toque más fuerte al sabor.



8 kommenttia:

  1. Ompa hyvännäköistä! Miten tuota tehdään, osaisinkohan mie tehdä tollasta!? Oon syöny kaupan versioo ja se ainakin on tosi hyvää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos MINÄ osaan, oikeesti, kyllä sinäkin osaat. :)

      Mä laitoin tohon vaaleaan: (nää on sitten noin-mittoja) 3,5 dl vettä, 1 pss kuivahiivaa, ½ tl suolaa, 1 rkl öljyä, 7 dl vehnäjauhoja. Sekoitin puuhaarukalla ja annoin nousta liinan alla reilun puoli tuntia. Taikina pellille, älä laita enää jauhoja, vaikka taikina on tosi tahmeaa, vaan yritä venytellä tasaisesti pellille. Sitten haluamasi täytteet, mun suosikki on kirsikkatomaatti. (Jos haluat mukaan valkosipulia, pilko se pieneksi ja sekoita taikinan sekaan.) Pinnalle voi laittaa mausteeksi oreganoa tai rosmariinia, jota on usein focaccian päällä. Ennen uuniin laittoa pinnalle merisuolaa (saa laittaa melko paljon) ja loraus öljyä. Uunissa n.15 minuuttia 225 astetta.

      Tummassa taikinassa oli puolitetut mitat (ei öljyä) ja ruisjauho. Taikinassa valkosipulia ja päällä tomaatit ja öljyä.

      Poista
  2. Herkulliselta näyttää! Ajatella, että on sittenkin vegaanisia ruokia, joista pidät paljon. :) Ja kun kirsikkatomaatit ovat vieläpä suosikkejasi, niin kasviskammosi tuntuu todellakin lieventyneen. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa! En muuten edes tajunnut, että toihan on vegaaninen! Mutta toisaalta toi ei ole ruokaa, vaan leipää... (Kato heti pitää selitellä ;) )
      Tykkään peruskasviksista, esim. peruna kuuluu ehdottomasti ruoan lisukkeeksi ja salaatti mallia: salaatti-kurkku-tomaatti on hyvää.

      Poista
  3. Ilmeisen onnistunut keittiökokeilu :). Merisuola on kyllä oivallista ainetta, sitä käytetään meillä sekä karkeana että myllyn läpi rusautettuna tai morttelissa murskattuna. Niin ja sormisuolana ruokapöydässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä söin pienenä suoraan purkista... Mylly olis kätevä, nyt laitoin muovipussiin ja hakkasin liahnuijalla nuuskaksi... :P

      Poista
  4. Ai nämä ovat tosi herkku leipäsiä. Itsekin olen pari kertaa tehnyt.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!