tiistai 27. joulukuuta 2016

Sinustako van Gogh? - ¿van Gogh, tú?

Serkun tyttö oli varsin ilahtunut joululahjastaan ja lupailinkin kertoa hieman tarkemmin miten tämä "taideteos" syntyi. Tekniikka on hyvinkin simppeli, eikä ihmeellisempiä piirustustaitoja tarvita. Vain tarkuutta. Olen oppinut tämän joskus koulussa, muistaakseni yläasteella. Olen tehnyt samalla tekniikalla kuvat kaikista koiristani; Remuksesta, Vinskistä ja Oliverista.

A la hija de mi primo le alegró mucho su regalo de Navidad y prometí contar un poco más detallado cómo lo hice. La técnica es muy simple y no hace falta ser un gran artista. Sólo nececitas precisión. He aprendido esta técnica en la escuela, creo que en la secundaria. Con la misma técnica he dibujado todos mis perros; Remus, Vinski y Oliver.Oliver 
Vinski
Ensin tarvitset mallikuvan. Se voi olla piirros tai valokuva. Helpointa on aloittaa vaikkapa jonkun sarjakuvahahmon kuvalla, koska sen ääriviivat ja värit ovat tarkat ja selkeät. Seuraavaksi ruudutat tasaisesti mallikuvan. Mitä pienemmät ruudut, sen helpompaa, mutta jos ruutuja on liikaa, niissä voi helposti mennä sekaisin.

Primero necesitas el imagen de referencia. Puede ser un dibujo o una foto. Lo más fácil es empezar por ejemplo con un imagen de carácter de dibujos animados porque tienen las lineas y los colores exactos y claros. Luego divides en cuadrados iguales el imagen. Más cuadrados más fácil pero por otro lado demasiados cuadrados y te confundes más fácil.Seuraavaksi ruudutat piirustuspaperin samalla mittakaavalla. Toki pystyt myös halutessasi tekemään alkuperäista suuremman tai pienemmän kuvan. Eli, jos olet ruuduttanut kuvan 2cm x 3cm kokoisiin ruutuihin ja haluat valmiista puolet suuremman, ruudutat piirustuspaperin 4cm x 6cm ruutuihin. Ruudut kannattaa piirtää lyijykynällä kevyesti painaen, jotta ne on helppo pyyhkiä pois ja että ne jäävät piiloon värien alle.

Después te toca hacer cuadrados en tu papel con la misma escala. Por supuesto, si quieres puedes también hacer un dibujo más grande o más pequeño que el original. O sea, si tienes cuadrados de 2 x 3 cms en el original y quieres que tu versión sea doble de grande, haces los cuadrados a 4 x 6 cms. Usa un lápiz para dibujar las lineas y no presiones mucho para que sea más fácil borrarlas y que queden menos visibles bajo los colores.

Sitten vain alat piirtää valitsemaasi kuvaa paperille ruutuja apuna käyttäen. Kun kuva on valmis, voi apuviivoja pyyhkiä pois tai alkaa värittää piirustusta. Olen käyttänyt vahaliituja näihin töihin, mutta Hehkuvainen antoi hyvän vinkin, että esim. eläimiä piirtäessä pastelliväreillä saa turkistakin pehmeämmän näköisen kuin vahaliiduilla.

Luego empiezas a dibujar el imagen con la ayuda de los cuadrados. Cuando terminas con el dibujo puedes borrar las lineas de ayuda o empezar a colorear. Yo he usado creyones pero Hehkuvainen dió una buena pista que por ejemplo al dibujar animales el pelo sale más suave con pasteles que con creyones.Ei muuta kuin kokeilemaan! Se tunne on nimittäin mahtava, kun seiskan-kasin kuvistaidoilla saa tällaista jälkeä aikaan.

¡A por ello! Ya te digo que mola que consigues resultados como ésto sin tener que saber dibujar como un experto.

10 kommenttia:

 1. Olet kyllä taitava! Mulla ei ole minkäänlaisia kädellisiä taitoja, mutta ehkä tosiaan joku tekniikka voisi edes vähän auttaa. Oon kyllä silti sitä mieltä, että kyllä sulta myös lahjoja löytyy! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mun kuvis taisi olla sen 8, mutta itse arvioisin itseni ehkä lähemmäs seiskaa. Ihan oikeasti, ei suomalaisittain itseään aliarvioiden. Siinä mielessä lahjoja on, että olen äärimmäisen pikkutarkka, joten ruutujen seuraaminen on hyvin helppoa. Ja toki harjoitus auttaa. Ruutujen määrä on vähentynyt ja värittäessäkin osaa jo vähän paremmin hahmottaa, mitä värejä yhdistelemällä saa kuvassa näkyvän värin.
   Kokeile ihmeessä, vaikka tosiaan pienellä Aku Ankan kuvalla. Yllätyt iloisesti!

   Poista
 2. Tuo ruudukko tosiaan auttaa, kokeiltu on. Itse tosin tekisin ruudukon neliöistä (esim. 4x4) enkä niinkään mainitsemistasi suunnikkaista (4x6). Tämä vain oma mieltymys, minun on jotenkin helpompi hahmottaa neliöitä :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta jos kuvan mitat on vaikka 15x20, eikä siitä saa neliöitä? Kyllä mäkin luulen, että neliöt on helpompia hahmottaa piirtäessä. Kunhan vaan muistaa pitää saman mittakaavan, eikä muuttele, niinkuin kerran kakarana tein ajattelematta ja Aku Ankan naama hiukan venähti... :D

   Poista
 3. Tuo ruudukko on ihan loistava keksintö! Joskus koulussa itsekin sen oppinut ja etenkin nuorempana tykkäsin kovasti piirellä sitä apuna käyttäen :) Nykyään tulee kamalan harvoin piirrettyä, kun on niin monta rautaa tulessa, mutta ehkä sitten vielä, kun opettajamaailmaan pääsee ja tarvitaan mallikuvia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin muka kauheasti aina tekemistä... Mutta yleensä kun pitäis korjata/tehdä kokeita, lukea tenttikirjoja, siivota niin silloin onkin hirveen hyvä hetki neuloa, piirtää, tehdä ristikoita, hakea pari geokätköä... :D

   Mutta opena, ainakin jos on pienillä lapsilla, tämä harjoittaa monta taitoa. Huolellisuus, tarkkaavaisuus, keskittyminen ja tietenkin piirtäminen. Ja se lapsen ilo, kun osaa piirtää ihan itse vaikkapa sen Aku Ankan!

   Poista
 4. Hienoja portretteja! Varmasti aika meditaatiivista puuhaa, pitäisi joskus kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllähän siinä keskittyy aikalailla vain piirtämiseen. Ja kun mallikuvaksi voi valita melkeinpä mitä vain. Haluaisin itse kokeilla joskus maiseman piirtämistä.

   Poista
 5. Tosi hienoa piirrosjälkeä, koirat ovat niin näköisiä! :) Kokeilin itse ensimmäisen kerran ruudukkomenetelmää ala-asteella, ja kohteena oli silloin ärtynyt Aku Ankka puhekuplineen. Ei ole tullut sittemmin menetelmää kokeiltua, mikä on kyllä harmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin ekaa kertaa "oikeaan" kuvaan kokeillessa yllätyin, kuinka helposti ruudukon avulla pystyi piirtämään muutakin kuin akuja.

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!