maanantai 17. elokuuta 2015

Suomalaista pakosta - Finlandés por obligación

Voihan sanonko mikä.... Kuka on nähnyt Marlin uuden mehumainoksen? Pikkasen pisti naurattamaan, kun väittävät nyt sitten mokomat, että appelsiinimehukin on kotimaista. Espanjalaiset lähettävät parhaimmat appelsiininsa Suomeen ja kun Leena ne puristaa, niin taikaiskusta tuote on suomalainen. Miksi ihmeessä kaiken pitää olla kotimaista? Vaikka sitten tekemällä. En ymmärrä.

Por el amor de... ¿Quién ha visto la publicidad nueva de zumos de Marli? Me hizo reir su insinuación que hasta el zumo de naranja fuera finlandés. Los españoles mandan sus mejores naranjas a Finlandia y cuando Leena las imprime por arte de magia el producto es finlandés. ¿Por qué todo tiene que ser del país hoy en día? Aunque no lo fuera. No entiendo.

Joo joo, tue kotimaista työtä ja niin päin pois. En pistä vastaan. On luonnollista tukea parhaansa mukaan suomalaisia tuotteita ja suomalaista työtä. Mutta kun kaikki ei vain voi olla suomalaista. Ei kasva Suomessa appelsiinipuut saati banaanit. Kahvinjuojakansan kahvipavut tulee ulkomailta, vaikka etelän matkalle pitääkin raastaa mukana se tuttu ja turvallinen Juhla Mokka.

Sí sí, apoya el trabajo de tus paisanos etcétera. No me opongo. Es natural que uno quiera mostrar apoyo al trabajo y productos finlandeses pero sin pasarse. Pero todos los productos que necesitamos nunca van a ser todos de origen finlandés. No crecen naranjas ni plátanos en Finlandia. El café de la nación que entre otros más café bebe en el mundo viene de fuera. Eso sí, hay que llevar el Juhla Mokka familiar si vas de viaje al extranjero.

En väitä tietäväni maanviljelijöiden tuista saati tuloista ja menoista. Mutta menot ne on minullakin ja kyllä sitä hintaakin täytyy kaupassa katsoa. Kun se kanarialainen tomaatti on tammikuussa kolme kertaa sitä suomalaista halvempaa (ja parempaa), niin kyllä minä sitä ostan. Kuten sanoin, jokainen tukekoon parhaansa mukaan suomalaista työtä tai olkoon tukematta. Aina tulee olemaan asioita, jotka eivät koskaan ole suomalaisia. Niinkuin appelsiinimehu.

No pretendo saber de los subsidios o lo que cobran o deben los agricultores. Pero yo también cobro y debo y tengo que fijarme en los precios a la hora de comprar. En enero, cuando el tomate canario cuesta tres veces menos que el tomate finlandés (y es mejor), sí lo compro. Como dije antes, que cada cual sin pasarse apoye o deje de apoyar el trabajo finlandés. Siempre habrá cosas que nunca serán finlandeses. Como el zumo de naranja.

8 kommenttia:

 1. Juurikin näin. Aina "lähellä tuotettu" ei ole järkevämpi ja ekologisempi vaihtoehto. Jos Suomessa alettaisiin kasvattamaan väkipakolla banaaneja, siihen menisi varmasti enemmän resursseja kuin ulkomailta tuotuihin, luonnollisesti kasvatettuihin banaaneihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ja miksi ei sitten pidetä suurempaa möykkää esim. suomalaisten viinien puolesta? Tai kuinka moni oikeasti ostaisi suomalaista bensaa (jos se olisi mahdollista), jos ulkomaalainen maksaisi 1,50e / litra ja suomalainen 2,50e / litra? Enpä usko, että kovinkaan moni...

   Poista
 2. Näin mainoksen ja ihmettelin samaa. Jännästi tuli tuotteesta kotimainen, pim! On mainostajilla pokkaa! O_o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimiskohan toi toistepäin, esimerkiksi mämmin kanssa...? "Auténtico mammi español" ;)

   Poista
 3. Totta! Olen nähnyt sen mainoksen ja kyllä nauratti. :D Hyvä pointti siulta. Suomalaisuus on nyt todellakin pinnalla ja hyvä asiahan se on, sillä olisi hyvä jos tosiaan suosittaisiin sitä suomalaista. Mutta on totta myös tuo, että hintakin määrittelee aika paljon sitä ostopäätöstä. Minä yritän suosia sekä suomalaista että espanjalaista. On muuten yksi suomalainen tuote, jota espanjalainen ei päihitä ja ne ovat mansikat! Suomalainen mansikka maistuu vaan paremmalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyllä tykkään molemmista, suomalaisista ja espanjalaisista mansikoista...

   Mies nauroi, että jos Kanarialla on kaupassa kanarialaista tomaattia 2e/kg ja marokkolaista 1,50e/kg, niin kyllä suurin osa ostaa niitä marokkolaisia. Ostaisin minäkin, ellei ne sitten olisi esim. kehnomman näköisiä.

   Poista
 4. Tuli tästä mieleen heti yks juttu minkä oon lukenu/kuullut, kun joku rouva oli etsinyt jossain kaupassa kovasti kotimaisia Chiquita-banaaneja... :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äidin yksi työkavereista oli vuosia takaperin kehunut uusilla, kotimaisilla Adidaksen verkkareilla... :p

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!