keskiviikko 1. syyskuuta 2021

Askolan hiidenkirnut

Vielä ehti reissata elokuun ekalla viikolla ennen kuin lomat loppui. Äidin kanssa otettiin suunta Askolaan, josta löytyy Suomen laajin hiidenkirnuesiintymä. Matkalla tehtiin kuitenkin ensin geokätköilypysähdys Pukkilaan.

En la primera semana de agosto todavía quedaba vacaciones y había tiempo para excursiones. Salimos con mi madre a Askola donde está el yacimiento más extenso de marmitas de gigante de Finlandia. En camino paramos primero para buscar un geocache en Pukkila.


Askolan Korttian kylässä on 20 hiidenkirnun alue Kirnukalliolla Porvoonjoen kupeessa. Paitsi autolla, niin kirnuja voi tulla ihailemaan myös vesiteitse. Kirnujen kohdalla on veneille rantautumispaikka. Kirnut on nimetty ja alueelta löytyy mm. Kattila, Kukkaro ja Menninkäisen (!) pesä. Suurin kirnu on nimeltään Jättiläisen kuhnepytty, jolla on leveyttä 4,2 m ja syvyyttä 10,3m.

En el pueblo de Korttia en Askola, cerce del río Porvoonjoki está el roque de Kirnukallio con 20 marmitas de gigante. Se puede acercar la zona o por carretera o por el río porque hay "un aparcamiento" para barcos en el borde del río. Todas las marmitas tienen nombre y el más grande se llama "La bañera del gigante" con la anchura de 4,2 metros y profundidad de 10,3 metros.


Polku kirnuille on suht helppokulkuinen ja vain n.500 m pitkä. Alkumatkasta tapaat kävynsyöjäkiven ja sen jälkeen voit päättää jatkatko matkaa suoraan kirnuille vai maisemapolkua niin kuin me teimme. Maisemapolku on n. 300 m pitkä ja kulkee kallion reunamia pitkin. Tosin puusto hieman blokkasi maisemaa Porvoonjoelle, jonka onnistuimme kuitenkin bongaamaan puiden välistä.

El sendero a las marmitas es de unos 500 metros y fácil de caminar. Al principio del sendero te encuentras con la piedra comepinos y luego puedes decidir si seguir directo a las marmitas o si pasas por el sendero paisajístico como hicimos nosotras. El sendero paisajístico es de unos 300 metros y recorre por el borde del roque. A veces se podía ver el río entre los árboles.

Päivä oli kaunis ja meidän edellämme kirnuille lähti yksi seurue ja autoista päätellen reitillä oli muitakin aiemmin tulleita. Kirnuille saapuessamme siellä ei kuitenkaan ollut enää muita, joten saimme omassa rauhassa kierrellä aluetta. 

Hacía buen tiempo y delante de nosotras salió una familia al sendero y viendo los coches en el aparcamiento había más gente que había venido a ver las marmitas. Cuando llegamos al yacimiento no había nadie más y teníamos toda la zona para nosotras.


Menninkäisen pesä

Jatkoimme kirnuilta alas joelle. Alhaalla oli myös tulipaikka, jossa söimme eväät. Veneiden rantautumispaikan luona oli myös lähde, joka pulputteli iloisesti. 

Después de ver las marmitas bajamos hasta el rió. Abajo había también un asadero donde merendamos. Cerca del parking de barcos había un manantial que burbujeaba suavemente.

Palasimme metsäpolkua pitkin, joka kulki maisemapolun kalliojyrkänteen juurella. Reitillä oli paljon lippaluolia ja mietimmekin, että täällä ei olisi hätää sateen sattuessa, niin monta hyvää sadepakopaikkaa kallion juurelta löytyi.

Volvimos por el sendero que pasó por el bosque en el pie del roque. Vimos varios paredes de roca que pensamos que serían perfectos para huir la lluvia si no tuvieras igual de buena suerte con el tiempo que nosotras.
Paluumatkalla pysähdyttiin vielä Mäntsälän kirkolla ja hautausmaalla. Yritimme etsiä äidin siskon hautaa, mutta kumpikaan ei muistanut missä se oli, joten tyydyimme muistelemaan tätiä autossa vanhoilla tarinoilla.

En camino a casa paramos en la iglesia y cementerio de Mäntsälä. Intentamos buscar la tumba de la hermana de mi madre pero ni una ni otra recordaba dónde estaba. Nos conformamos con recordar historias sobre mi tía. 

7 kommenttia:

 1. Askolan hiidenkirnut on kyllä hieno ja ja erikoinen paikka! Mä olin kirnuilla muistaakseni jonakin vuonna keväällä tai syksyllä, ja ne portaat oli ihan tolkuttoman liukkaat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se kyllä jännä, kun niitä oli niin paljon niin pienellä alueella. Ja voin kuvitella koko kallion melko liukkaaksi, jos on yhtään vaikkapa satanut tai lumet sulaneet...

   Poista
 2. No nyt on sellainen paikka että minäkin olen käynyt. :P Tuo jättiläisen kuhnepytty on val-ta-va, sitä on vaikea saada kuvaan niin että näkyisi oikeasti kuinka iso se onkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä oli vähän mallaamista, enkä sittenkään saanut sellaista kuvaa kuin olisin halunnut...

   Poista
 3. Tuo kirnupaikka on tosi upea! Tiedätkö tuosta kävynsyöjäkivestä enemmän? Jotenkin outo tapaus. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hieno, etenkin kun siellä oli niin monta ja se suurin oli kyllä todella valtava.
   Kurkkasin vielä hiidenkirnut.fi-sivun ja sielläkin on kyllä kuva tuosta kävynsyöjästä, mutta ei sen enempää tietoa, kuin että se olisi Hiisi-kivi. Ehkä jollain on mielikuvitus laukannut kiven nähdessään ja sille on ilmestynyt silmät, hampaat ja ruokaa suuhun...

   Poista
  2. Kiitos paljon. Hienossa paikassa olet päässyt käymään. :)

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!