perjantai 16. syyskuuta 2016

Lihansyöjä testaa Härkistä - Una carnívora prueba Härkis

Mielekäs miellekartta-blogista bongasin Verson uutuustuotteen Härkiksen. Se on härkäpavuista tehty käyttövalmis tuote, jota voi käyttää jauhelihan tavoin. Se on kasviperäinen, laktoositon ja soijaton, joten se sopii myös vegaaneille. Päätinpä vannoutuneena lihansyöjänä testata miltä härkäpapu maistuu pastakastikkeessa jauhelihan sijasta.

En el blog Mielekäs miellekartta ví un producto nuevo de Verso que se llama Härkis. Es un producto listo para usar hecho de haba y lo puedes usar igual que la carne picada. Es vegetal, sin lactosa y sin soja y así apto para los veganos también. Ya que soy una carnívora verdadera quería probar a qué sabe en la salsa boloñesa en vez de carne picada.


Lämmitin ensin kattilassa valkosipulilla maustettua tomaattimurskaa, johon lisäsin vähän soijaa ja ruokakermaa sekä mausteeksi kuivattua valkosipulia, oreganoa, mustapippuria ja suolaa. Sitten lisäsin ohjeen mukaan Härkistä ihan lopuksi, oikeastaan vain lämpiämään.

Primero calenté en una cacerola tomate triturado al ajo y lo mezclé con un poco de soja y nata. Para sabor añadí ajo seco, orégano, pimiento negro y sal. Luego al final, según las instrucciones del paquete, añadí Härkis; sólo para calentarlo.Maku ei ollut liian papumainen (en pidä pavuista) mutta ei se jauhelihaakaan muistuttanut. Jauhomainen koostumus oli toinen, joka erotti Härkiksen jauhelihasta. Makutestiin osallistui myös mieheni, jolla ei ollut hajuakaan, että kastikkeessa ei olekaan jauhelihaa. Mies söi lautasensa tyhjäksi ja vain tivaamiseni siitä oliko ruoka hyvää sai hänet epäilemään. Mutta sittenkään hän ei osannut aavistaa syöneensä jotain muuta kuin jauhelihapohjaista pastakastiketta.

El sabor no pareció demasiado a haba (no me gustan) pero tampoco pareció a carne picada. También la consistencia más harinosa lo distinguió de carne picada. Tenía mi esposo probando la salsa también. Eso sí, él no sabía que la salsa no tenía carne picada. Vació su plato con ganas y sólo mis preguntas sobre la comida le hicieron dudar. Aún así no se había dado cuenta de que había comido salsa boloñesa sin carne picada.


Koska Härkistä jäi vielä, tein vielä seuraavana päivänä pippurisen kastikkeen makaronille. Valmiseen pippurikermaan lisäsin taas kuivattua valkosipulia ja hieman suolaa ja lopuksi Härkiksen. Oivallinen kastike, joka sopisi myös perunalle tai miksei myös riisille.

Ya que me quedó Härkis hice una salsa de pimienta para macarrones el próximo día. En la nata ade pimienta añadí ajo seco, un poco de sal y al final Härkis. Salió una salsa genial que podría pensar también con papas o incluso arroz.

Yhteenvetona:                                                     Resúmen:
 •  maku ***                                                    sabor ***
 •  valmistus ****                                             preparación ****
 •  hinta **½                                                    precio **½


8 kommenttia:

 1. Mä kannatan ihan kybällä kaikkia ekologisempia vaihtoehtoja lihalle, mutta koska pavut on musta ällöttäviä, niin en tiedä pystyisinkö syödä tätä. Söin joskus meksikolaisessa vahingossa papuja muodossa "refried beans" (en tajunnut että se muhennos oli pavuista tehty) ja hyi hitto voin pahoin koko illan :D se jauhoinen koostumus kummittelee vieläkin mun mielessä,hehe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minä taas koiranomistajana en pidä pavuista, koska ne näyttää itsensä verta täyteen imeneille punkeille... Yök! :P Ja se koostumus...
   Mä luulen, että tää olis sulle niillä rajoilla, että meneekö vai ei. Jos sen hienontaa / murustaa tarpeeksi hienoksi, ei jauhoisuutta huomaa ja maku on tosiaan ei-papumainen. Ja ainakin mahdollisuus olisi, jos sulle ei kerrottais sen olevan papua...

   Poista
 2. Oh, täytyypä pitää silmät auki jos tätä meidänkin kaupoista löytyisi! Minulle nimittäin melkoisella varmuudella maistuisi hyvinkin :). Tänään testattiin kukkakaalicouscous, ja se oli menestys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että tykkäisit. Meillä oli ainakin Heinoskassa (ulkomaalaisille tiedoksi: S-market) ja Sittarissa. Heinoskassa oli vähän halvempaa.

   Poista
 3. Kiva juttu! Minä en ole tuosta vielä testannutkaan. Hassua että näitä "lihankorvikkeita" (inhoan tuota sanaa -miksi niiden pitäisi edes lihaa korvata tai muistuttaa? Kasvikset kasviksina ja liha lihana kuka sitä syö) on nykyään niin paljon saatavilla. Onhan se hyvä että etsitään muitakin proteiininlähteitä mutta kaikki ne ovat kuitenkin teollisesti valmistettuja...hmmm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin huvitti tuo "lihankorvike". Eikö olisi loogisempaa mainostaa, että "se käy myös lihansyöjille, koska voidaan käyttää lihan tavoin" eikä niin että "sopii myös vegaaneille, korvaa lihan"...
   Ukko totesi, että oli se syötävää, mutta nappasi E-aineet syyniin ja sanoi syövänsä mieluummin oikeaa lihaa, kuin "korviketta" täynnä e-koodeja. Lihaa kannatan edelleen minäkin, vaikken niin tarkka noista e:istä olekaan.

   Poista
 4. Onpa mahtavaa, että päätit vannoutuneena valaan ja kengurun (:-D) syöjänä testata tätä! Hyvinhän se näytti maistuvan ottaen huomioon normaalin ruokavalionne ja sen, että pavut sellaisinaan eivät sinulle maistu. :)

  Noista e-koodeista ja lihan terveellisyydestä ja luonnollisuudesta on pakko kommentoida, että lihaa vasta joudutaankin prosessoimaan mm. bakteerien hillitsemiseksi. Täällä on tosi hyvä artikkeli "lihankorvikkeiden" terveellisyydestä eläinkunnan tuotteisiin nähden: http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1467171837324.

  Yksi lainaus artikkelista kuuluu: "Vaikka seitan häviäisikin suolan osalta terveellisyysvertailussa lihalle, monet seitanista valmistetut tuotteet ovat vastaavia lihatuotteita terveellisempiä. Esimerkiksi seitanmeetvursti voittaa lihasta tehdyn meetvurstin mennen tullen.

  "Rasvan laatu on siinä parempi. Monissa makkaroissa on paljon kovaa rasvaa ja suolan määrä voi olla hyvin korkea. Seitanissa rasvan määrä on murto-osan meetvurstin rasvan määrästä ja se on myös laadultaan parempaa.""

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äiti on sanonut, ettei saa sanoa yäk ennen kuin on edes maistanut. :)

   Kyllähän varmaan (lähes) kaikkiin ruokiin / elintarvikkeusiin joudutaan jotain laittamaan. Minä luotan siihen, että meille ei kauppoihin lasketa mitään, mitä ei voisi syödä.

   Mutta juu, kiva kokeilu ja olit ihan oikeassa sen ei-papumaisesta mausta! Kiitos innoituksesta kokeiluun!

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!