maanantai 19. maaliskuuta 2018

Iitin jääkirkkovuori - "La montaña de iglesia de hielo" de Iitti

Taas kerran saa kiittää sekä geokätköilyä että Retkipaikkaa siitä, miten hienoon luontokohteeseen löydettiin. Lahden ja Iitin rajalla sijaitsee aarre, josta moni ei tiedä, eikä sinne ole edes opasteita tai merkittyä reittiä. Nimittäin jääkirkkovuori.

Por una vez más puede darle las gracias a geocaching y Retkipaikka por presentarnos este tesoro de la naturaleza. Está situado en la frontera de Lahti e Iitti aunque muchos no lo conocen porque no hay ruta marcada ni tablas informativas. El tesoro se llama "La montaña de iglesia de hielo".


Haramaantien laidasta löytyy parkkipaikka kahdelle autolle ja saapuessamme siinä onkin jo yksi auto. Pienen ketunlenkin jälkeen löydämme pienelle tielle, joka johtaa kohti järvenlahtea. Parinsadan metrin jälkeen metsään poikkeaa polku ja sinne poikkeamme mekin. Ensin kiipeillään geokätkön perässä ja sitten matka jatkuu kohti kirkkoa.

Al lado de la carretera Haramaantie hay un espacio para aparcar dos coches y cuando llegamos ya hay un coche aparcado allí. Después de perdernos un pizco del camino volvemos a encontrar una pequeña carretera que va hacia la bahía de un lago. A unos doscientos metros un pequeño sendero nos lleva al bosque. Primero escalando detrás de un geocache y luego sigue el camino hacia la iglesia.
Polku kulkee järven rantaviivaa seuraillen ja pian saavummekin jääseinämälle. Metsän keskellä on viitisen metriä korkea jäävaluma, josta napsimme kuvia. Jäämme hieman kylmiksi (hek hek), koska netissä näkemiemme kuvien perusteella odotimme jotain suurempaa ja järisyttävämpää.

El sendero va por la orilla del lago y pronto llegamos a una pared de hielo. En medio del bosque hay un roque cubierto de hielo de unos cinco metros de alto. Sacamos unas fotos pero nos ha dejado un poco fríos (ja ja ja) porque según las fotos que hemos visto en internet esperamos algo más grandioso.   Mieleemme nousee ajatus: "Entä jos se ei ollutkaan tämä?" Jatkamme matkaa ja olimme oikeassa. Pian puiden välistä pilkistää valtava jääseinämä, joka hehkuu valkoisen, sinisen, vihreän ja keltaisen väreissä. Siitä on mahdotonta saada kunnollista kuvaa, mutta asetumme vuorotellen äitini kanssa malleiksi, jotta seinämän koko tulee paremmin esille.

Empezamos a dudar: "¿Y si no es ésta?" Seguimos por el sendero y teníamos razón. Pronto vemos detrás de los árboles una pared enorme de hielo uq brilla en tonos de blanco, azul, verde y amarillo. Es imposible sacar una foto decente pero posamos yo y mi madre para la cámara para que se pueda entender el verdadero tamaño de la pared.Jo nyt jään alla valuva vesi pitää hiljaista solinaa, mutta voin vain kuvitella äänimaailman keväämmällä, kun aurinko lämmittää jääseinämää. Olen lukenut, että täällä voi nähdä jäätä joskus jopa juhannuksenakin.

Ya ahora en marzo el agua que corre por debajo del hielo hace un sonido suave y solo puedo imaginar el mundo de sonidos que se puede oir más adelante en primavera cuando el sol calienta y hace derretir el hielo. He leído que a veces se puede ver hielo aquí todavía hasta en San Juan.

Palaamme autolle sitä oikeaa polkua pitkin, joka lähti vain kymmenisen metriä toiseen suuntaan, kuin mistä me aloitimme tarpomisen lähes umpihangessa. Pidämme ansaitun evästauon ja starttaamme kohti kotia kamerat täynnä kuvia ja uutta kokemusta rikkaampina.

Volvemos al coche por el sendero correcto que salió solo unos diez metros a la dirección contraria del punto donde nosotros empezamos nuestra aventura através del bosque nevado. Tomamos una pausa y comemos bocadillos. Luego nos arrancamos para casa con las cámaras llenas de fotos y contentas con la experiencia que vivimos.

8 kommenttia:

 1. Vau miten mieletön paikka! Tuolla pitäisi olla valot että jää pääsisi kunnolla näkyviin myös pimeällä. Mutta olisi varmaan mahdoton vetää sinne sähköt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä komea! Valaistuna vois olla huikea, mutta tosiaan sähköjen saaminen tuonne vois olla aika haaste...

   Poista
 2. Onpa huikea paikka! Tajusin juuri, että viimeisimmästä geokätköilyreissustani on aivan liian kauan! Minulta loppui into silloin, kun geocaching-appsi muuttui maksulliseksi, eikä ilmainen ohjelma näyttänyt enää kuin muutaman kätkön. Tuntui aika isolta sijoitukselta laittaa kymppi kuussa ohjelmaan, jos etsii vain muutaman purkin vuoteen. Mitä appsia sinä käytät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Toi seinämä oli tooooosi korkea...
   Mä oon taas niin tyytyväinen ei-älykännyyn. Muutkin tutut on sanoneet, ettei geocaching näytä kuin muutamia purkkeja ja minä ihmettelen, et kuin mä näen kaikki. No, ne näkyy tietokoneella, muttei siinä appsissa, jota ei meidän simpukkanokiaan saa. Mä kätköilinkin aluksi netittömän tabletin avulla, jossa oli c:geo ladattuna. Sitten sain gps:n ja latailen siihen nykyään kätköt ja maksoinpa sen premiuminkin, kun alkoi kätkökartta tyhjentyä uhkaavasti. Mut luulisin, että toi c:geo pelittäis älypuhelimellakin, se näyttää kaikki purkit.

   Poista
 3. Onpa aivan mieletön paikka!!! :) Olisi upeaa nähdä tuo ihan livenä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se on! Eikä sitä kuviin mitenkään saa yhtä hienosti kuin luonnossa...

   Poista
 4. Vau, siis VAU! Ihailen aina noita jääseinämiä kun niitä näkee, mutta en taida olla koskaan vielä NOIN valtavaa nähnyt. Tuon vieressä seisoessa taitaa olla huomattavasti viileämpi kuin hieman kauempana siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli toi ihan toista kuin vaikka jossain motarin kallioseinämillä. Ja kyllä siitä viileää huokui, sanovat, että siellä on ollut joskus vielä juhannuksenakin jäätä...

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!