maanantai 14. kesäkuuta 2021

Back to school - Vuelta al cole

Olenkin kirjoitellut blogissa tehneeni vuoden aikana DEFA-opintoja Helsingin yliopistoon. Täydensin niitä vielä Itä-Suomen yliopiston tietotekniikan opinnoilla, jotka ovat kesän loppuun kaikille avoimia ja ilmaisia. Yhteensä sain työn ohessa puuhailtua kasaan 38 opintopistettä tietotekniikaa, matematiikkaa ja tilastotiedettä. 

He escrito en el blog que he hecho estudios DEFA para la Universidad de Helsinki durante este año escolar. Los complementé con estudios de informática de la Universidad de Finlandia de este que fueron abiertos y gratuitos a todos hasta el fin de verano. En total conseguí hacer 38 créditos de informática, matemática y estadística mientras trabajaba.

Pitkästä aikaa löysin mielenkiintoista opiskeltavaa eikä työmäärä tuntunut lainkaan siltä mitä opintopisteet kertoo. Oli helpompia ja vaikeampia kursseja ja yhden reputinkin. Mielenkiinto heräsi lopulta niin paljon, että päädyin hakemaan yhteishaussa opiskelemaan korkeakouluihin. 

Después de mucho tiempo había encontrado algo interesante que estudiar y el trabajo no parecía lo que suenan los créditos. Había cursos más fáciles y otros más difíciles y hasta suspendí un curso. Finalmente el interés hacia todo esto me llevó a poner solicitud a un par de escuelas para estudiarlo.

Tutkin eri vaihtoehtoja ja koulutuksia ja laitoin postia kouluihin kysyen onko opintoja mahdollista suorittaa työn ohessa. Laskin pisteitä ja mahdollisuuksiani päästä eri kouluihin sisään. Lopulta hakukolmikoksi valikoitui Jyväskylän yliopisto (josta olen siis alunperin valmistunut), Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK). Jyväskylään hain koulutusteknologian maisteriohjelmaan ja XAMkiin ja HAMKiin tietojenkäsittelyn tradenomikoulutukseen.

Investigué mis opciones y mandé preguntas a las escuelas si fuera posible completar los estudios mientras trabajabas. Calculé mis puntos y posibilidades para entrar a diferentes escuelas. Elegí como mi triplete final la Universidad de Jyväskylä (donde hice mi primer master), la politécnica de Finlandia de sureste (XAMK) y la politécnica de Tavastia (HAMK). En Jyväskylä dejé mis papeles para los estudios de master de tecnología de educación y en XAMK y HAMK para los estudios de bachiller de administración especializando en informática.

Ykköstoiveeksi laitoin Jyväskylän, koska koulutus yhdistää opettajuuden ja tietotekniikan ja on kestoltaan kaksivuotinen. Pääsykoe oli toukokuun lopussa ja hakijoita koulutukseen 33. Kakkosena oli Mikkeli eli XAMK ja sinne piti tehdä ensin verkkokurssi, jonka läpäisseet pääsevät valintakokeeseen ja sen parhaat haastatteluihin. Kolmantena HAMK ajatuksella, että jos en papereilla pääse, niin valintakokeeseen en edes mene.

En la solicitud tienes que elegir el órden en qué escuela prefieres entrar. Número uno puse Jyväskylä porque los estudios combinan informática y enseñanza y tiene la duración de dos años. El examen de selectividad fue a finales de mayo y había 33 solicitantes. Número dos tenía XAMK y consistía en hacer un curso online que tienes que aprobar para entrar en el examen de selectividad del cual los mejores entran a entrevistas. Mi tercer opción fue HAMK con la idea de que si no entro directo con papeles ni voy al examen de selectividad.

Mikkelin verkkokurssin tein kahdessa illassa (aikaa siihen oli varattu kuukausi), mutta valintakokeen pisteet eivät riittäneetkään eteenpäin. Yksi oli pois pelistä. Tyhmänä googlailin hakutilastoja ja löysin tiedon, että HAMKiin oli hakijoita yli 700 ja 10 pääsisi papereilla sisään. Toinen pois pelistä. Tai niin luulin. Kunnes nettiin napsahti tieto, että yo-todistukseni pisteet olivat sittenkin vieneet minut suoraan sisään, ilman valintakoetta. Olin lievästi sanottuna ällikällä lyöty.

Hice el curso online de XAMK en dos noches (había un mes para hacerlo) pero no conseguí suficientes puntos del examen de selectividad para entrar a las entrevistas. Una escuela fuera. Tonta que fui, busqué en Google estadísticas sobre solicitantes y me enteré de que había más de 700 solicitantes para HAMK y solo 10 entran con papeles. Otra fuera. O eso creía. Hasta que me vino un correo diciendo que había entrado directo a estudiar con mis papeles de bachiller. Digamos que no creía lo que veía.


Jäljellä oli Jyväskylän valintakoe. Olin toisaalta onnellinen, että yksi paikka oli jo varma ja toki tekisin Jyväskylän kokeen huolella, mutta ilman suurempia paineita. Koe oli mielestäni helppo ja poistuinkin toisena kokeesta. Vähän jäi hämäämään, että olinko tehnyt sittenkin jotain väärin. Mutta ensimmäisen lomaviikon perjantaina luulot hävisivät, kun vihdoin Opintopolku kertoi, että olin tullut hyväksytyksi Jyväskylään.

Faltaba la selectividad de Jyväskylä. Por un lado era feliz que ya había asegurado una escuela y por supuesto haría el examen de Jyväskylä bien pero sin más presión. El examen fue fácil en mi opinión y fui la segunda en salir. Por eso quedé pensando si había hecho algo mal. Pero el primer viernes de las vacaciones ya no había dudas cuando recibí la información que había sido aceptada a Jyväskylä.


Opiskelupaikka on nyt vastaanotettu ja matka kohti toista maisterintutkintoa alkaa. En ole oikein osannut vastailla kysymyksiin, että mikä minusta nyt sitten tulee. Jyväskylän yliopiston sivulla kerrotaan näin: 

"Koulutusteknologiasta valmistuu tietotekniikan sekä opettamisen, oppimisen ja ohjaamisen yhdistämisen ammattilaisia. Koulutusteknologian kehittämisen ja hyödyntämisen ammattilaisia tarvitaan laajasti julkisten ja yksityisten organisaatioiden monipuolisissa työtehtävissä."


He aceptado el puesto de estudios y empieza el viaje hacia mi segundo master. No he sabido qué contestar a las preguntas sobre que voy a ser de grande. En la página de la Universidad de Jyväskylä dicen así:

"Los que se graduan de tecnología de estudios son profesionales en combinar informática, enseñanza y aprendizaje. Hace falta profesionales que saben desarrollar y utilizar tecnologías de educación en tareas variadas tanto en el sector público como organizaciones privadas."
10 kommenttia:

 1. Vau!! Onneksi olkoon ja onnea opintoihin! <3

  VastaaPoista
 2. Hmmm... kommenttini hävisi jonnekin bittitaivaaseen ehkä..? No, olin vain sanomassa, että vierivä kivi ei sammaloidu. ;) Onnea taas opintielle, sulla sitä virtaa riittää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...minä en sitä ainakaan hakkeroinu veks... ;)

   Kiitos Hehku! <3

   Poista
 3. Hei,

  Löysin tämän blogin, kun yritin etsiä tietoa Jyväskylän maisteriopintojen koulutusteknologian pääsykokeesta. Niukasti olen löytänyt tietoja. Esim. tietojenkäsittelytieteen aiempien vuosien valintakokeet ja vastaukset löytyvät yliopiston sivuilta. Hieman jännittää keskiviikkoinen koe, vaikka olen ehtinyt elämäni aikana osallistua moneen valintakokeeseen ja yleensä vielä niissä onnistunutkin! Nyt olisi vuorossa toiset maisteriopinnot, jos opintopaikka aukeaa.

  Oletan, että koulutusteknologian valintakokeessa ei mennä ihan samalle tasolle kuin tuossa tietojenkäsittelytieteissä, koska koeaikakin on puolet lyhyempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti alkuun tsemppiä kokeeseen! Oli aika pitkälle loogista päättelyä ja "luetun ymmärtämistä".
   Vuosi kohta takana töiden ohessa ja on ollut ihan mielenkiintoista. Pitkälle pystyy rakentelemaan oman näköisen paketin opinnoista. Oletko suuntaamassa ope- vai asiantuntijapuolelle?

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta eli "perinteisellä" pääsykokeella mennään tässäkin. :) Olen hakenut muihinkin maisteriopintoihin, mutta tässä ainoana on pääsykoe. Muissa on ollut mm. motivaatiokirjeen ja -videon tekemistä tai haetaan aiempien opintojen ja työkokemuksen perusteella. Itse olen kiinnostunut asiantuntijapuolesta. Työhöni kuuluu tällä hetkellä mm. tietojärjestelmiin liittyvää sote-ammattilaisten kouluttamista, joten tämä koulutus tuntui luontevalta urajatkumolta.

   Osittain hain tähän koulutukseen sen vuoksi, että käsitin opintojen suorittamisen onnistuvan myös työn ohessa. Yliopistossa se ei ole mikään itsestäänselvyys.

   Huomisen jälkeen alkaa sitten pitkä tulosten odotus. Peukut pystyyn!

   Poista
  3. Asiantuntijapuolella minäkin. Hyvin on onnistunut työn ohessa, ei ole lähes ollenkaan aikaan (tai paikkaan) sidottua.

   Mä peukutan sulle, että meistä tulisi "opiskelukavereita"!

   Poista
  4. Keskiviikkona tuli tieto, että minut on valittu 1. hakuvaihtoehtoon eli koulutusteknologian opintoihin. Opiskelupaikka on nyt vastaanotettu ja innolla jään odottamaan syksyä. Ehkä törmätään jollain kurssilla!

   Poista
  5. Jee! Onnea uusi kotelainen! Ehkä tosiaan törmätään. 🙂

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!