maanantai 5. elokuuta 2024

Lentuankoski ja Tahko - Los rápidos de Lentuankoski y Tahko

Paluumatkalle Kuusamosta olin suunnitellut vielä visiittiä Hiidenportin kansallispuistoon, mutta tutkittuani karttoja ja todettuani matkan sinne olevan useamman kymmenen kilometriä hiekkatietä, päädyimme tekemään sen sijaan hieman pidemmän ajomatkan ja käymään kurkkaamassa Kuhmon Lentuankosken. Hiekkatie skipattiin, koska "joku" kaksvee retkuliheppuli saa ilohepulin (lue: kiljuu yliäänellä), kun auto kaartaa hiekkatielle, koska se yleensä tarkoittaa luontoretken startin lähestymistä. 

Para la vuelta desde Kuusamo había planeado visitar el parque nacional de Hiidenportti pero después de ver el mapa y darme cuenta que el camino allí significa varias decenas de kilómetros en carreteras de tierra decidimos cambiarlo por una ruta en coche más largo y una visita en los rápidos de Lentuankoski en Kuhmo. La razón para olvidar las carreteras de tierra es un tal senderista de dos años que empieza su canto de alegría (lee: grita como un cerdo que le van a matar) cuando el coche gira en una carretera de tierra porque suele significar que pronto empieza la aventura en la naturaleza.


Lentuankoski sijaitsee noin 15 kilometriä Kuhmon keskustasta itään. Lentuankosken parkkipaikalta lähtee lyhyt polku kosken rantaan, jossa oli useita kalastajia. Polku on leveä ja helppokulkuinen ja kosken rannalla on leveä puinen kävelysilta. Koskia on itse asiassa kaksi; Iso- ja Pieni Lentuankoski, joista me kävimme Ison Lentuankosken rannalla. Pienelle Lentuankoskelle pääsee Lentuankosken leirintäalueelta.

Los rápidos de Lentuankoski están a unos 15 kilómetros del centro de Kuhmo hacia este. Desde el aparcamiento de Lentuankoski sale un sendero corto a la orilla de los rápidos donde había varios pescadores. El sendero es ancho y fácil y en la orilla hay un ancho camino de madera. En realidad son dos rápidos; Iso- y Pieni Lentuankoski y nosotros fuimos a ver Iso Lentuankoski. Hasta Pieni Lentuankoski se llega desde el camping de Lentuankoski.






Viimeinen majapaikkamme oli tällä kertaa Tahkolla. Majoituimme Lomarantalassa ja illalla ajelimme katsomaan Tahkon "keskustaa" ja ajelimme samalla reissulla Tahkon huipun näköalapaikalle, josta oli hienot maisemat joka suuntaan. Reippaimmat voivat kivuta portaat alhaalta järven rannasta huipulle asti.

Nuestro último alojamiento esta vez estaba en Tahko. Nos alojamos en una de las cabañas de Lomarantala y por la noche fuimos a ver "el centro" de Tahko y en la misma vuelta condujimos en la cima de Tahko al mirador que ofrecía bonitas vistas a todas las direcciones. Si tienes ganas, también puedes subir la escalera desde la orilla del lago hasta la cima.





4 kommenttia:

  1. Onpas teillä innokas luontoretkeilijä. :-D Ihana. <3

    Mäkin katselin taannoin Tahkoa sillä silmällä, kun siellä on käsittääkseni Suomen pisimmät kuntoportaat (mahtoivatko olla juuri nuo näköalapaikalle vievät portaat), mutta reissu jäi kumminkin tekemättä. Mutta onpahan plääni hamaa tulevaisuutta varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, intoa sillä riittää! Onneksi se myös usein purkaa energiansa touhottamalla metsäpoluilla niin, että kotimatka menee usein umpiunessa.

      Joo, ne on juurikin ne portaat. Oli muuten ainakin alapäässä hirveen leveät, että kyllä sinne kuntoilijoita mahtuu. Että testaamaan vaan, jos sinne suunnalle satut.

      Poista
  2. Tuo Lentuankoski kiinnostaisi kovasti joskus päästä näkemään. Myös mainitsemasi Hiidenportin kansallispuisto on oikein hieno paikka, siellä kannattaa joskus tosiaan piipahtaa: https://www.matkallamissamilloinkin.com/hiidenportin-kansallispuisto-ja-sen-upea-rotkolampi-kainuussa/ Tahko on tuttu, sekin on mainio kohde!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä se Hiidenportti oli vielä edelliseen iltaan asti suunnitelmissa, mutta sitä sopraanokonserttia ei kyllä kukaan kuuntele, kun Pancho laulaa 40 kilometriä hiekkateillä. Uskon sen rauhoittuvan ton "teini-iän" mentyä ohi, joten kyllä se Hiidenporttikin tulee joskus koluttua. Noissa teidänkin jutun kuvissa on niin kauniit ja komeat maisemat, että pakko ne on päästä näkemään.
      Lentuankoski on varmasti kalastajan unelmakohde ja on siellä hienot kuohut katsottavaksi muillekin. Eikä ole tosiaan kaukana Kuhmosta.

      Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!