keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Jäätävä kokemus - Una experiencia resbaladiza

Taidetestaajat vie Suomen kasiluokkalaiset tutustumaan erilaisiin taiteenlajeihin ja täysin ilmaiseksi. Meidän porukka kävi syksyllä kuuntelemassa sinfonista beatboxausta, jossa beatboxaaja esiintyi yhdessä sinfoniaorkesterin kanssa.

Taidetestaajat (Experimentadores de arte) lleva todos los alumnos de octavo a experimentar diferentes formas de arte y todo gratis. En otoño nuestros octavos fueron a escuchar beatboxing sinfónico - o sea beatboxing junto con una orquesta sinfónica. 

Tänään matkasimme Helsinkiin ja Kansallisoopperaan katsomaan oopperabaletin teoksen "Jää", joka perustuu Finlandia-palkittuun samannimiseen kirjaan. Oppilaat olivat etukäteen hyvin epäileväisiä ja täytyy myöntää, että niin oli opekin.

Hoy viajamos a Helsinki y a la Opera Nacional para ver la obra "Jää" (El hielo) de operaballet que se basa en la obra con el mismo título, ganador del premio Finlandia. Los alumnos eran algo sospechosos de antemano sobre esta experiencia y tengo que decir que la profe igual.
Teos oli ehkä aikuisempaan makuun ja harmittelinkin, ettemme päässeet katsomaan vaikkapa Tuhkimoa tai Pientä merenneitoa, jotka nekin näyttivät olevan Taidetestaajien ohjelmistossa. Itse teos kesti 2 tuntia ja väliajan koittaessa olin yhtä pihalla kuin oppilaatkin. Loppupuolisko oli onneksi tapahtumarikkaampi ja lyhyempi.

La obra fue más bien para público más adulto y me daba pena que no nos tocó La Cenicienta o La Sirenita que también están entre las obras que los octavos finlandeses van a ver. La obra duró 2 horas y al llegar la pausa estaba igual de perdida que los alumnos. Por suerte la segunda parte tenía más acción y fue más corto.

Keskityin kuitenkin kaikkeen muuhun kun itse tarina oli hieman liian korkealentoisesti tulkittu. Onkohan tuossa veneessä pyörät? Miten nuo lavasteet saadaan vaihdettua noin nopeaan? Miten noiden ääni kantaa tänne ylimmällekin parvelle ilman mikkiä?

Me concentré en todo menos la historia porque era un pizco demasiado artístico para mi cabeza. ¿Tendrá ruedas la barca? ¿Cómo cambian el escenario tan rápido? ¿Cómo llega su voz hasta aquí al balco superior sin micrófono?Lavastus olikin hieno sekä musiikki ja erilaiset efektit. Mutta se, että suomenkielinen laulu oli pääasiassa niin "oopperaa", että selvää sai vain lukemalla tekstitykset, jotka pyörivät lavan yläpuolella, oli minusta ärsyttävää. Ja että ihmiset puhuivat laulamalla, mutta ei niin selvin melodioin kuin esimerkiksi musikaaleissa. Ja balettia ei ollut tässä teoksessa kuin pari pientä kohtausta.

Me gustaban el escenario, la música y diferentes efectos. Pero que el cantar fue tan "ópera" que tuve que leer los subtítulos por encima del escenario para entender que cantan (en finlandés!) me tocaba los co**nes. Y también que los personajes cantaban lo que dijeron pero con menos melodia que por ejemplo en los musicales. Y ets aobra no tenía más ballet que un par de actos pequeños.

No onpahan koettu, mutta en kyllä usko toista kertaa meneväni, en ainakaan maksavana asiakkaana...

Pero ahora puedo decir que lo he probado pero dudo que vaya de nuevo, por lo menos no si tengo que pagar por eso...

10 kommenttia:

 1. Mun täytyy tunnustaa, että en ole ollut koskaan oopperassa enkä baletissa enkä oopperabaletissa. :) En ole koskaan tuntenut suurempaa vetoa niitä kohtaan, enkä usko että tykkäisin. Vähän liian korkealentoista mulle, tai ainakin siltä tuntuu.

  Mukava kuulla, että joku muukin keskittyy välillä ihan muuhun kuin siihen mihin pitäisi. :-D Mun ajatuksilla on kanssa paha tapa lähteä harhailemaan ihan ihme suuntiin, jos jokin asia ei oikein nappaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosta sepostuksesta ei tullut ehkä ihan selväksi, että olin tosiaan ekaa kertaa minäkin. Sama kuin sulla, oopperat, baletit, teatterit ei oo koskaan kiinnostanut. Olen työpaikalla tiimissä, joka miettii myös TyHy-asioita ja mä olisin aina menossa kiipeilemään, kartingiin, pakohuoneisiin, seinäkiipeilemään ja kultturellit riennot jätän muille. Museoillekin uskon olevani allerginen, koska aina, kun menen museoon, mua alkaa haukotuttaa... (nytkin haukottelin, kun kirjoitan tätä...)

   Poista
  2. Olin juuri lukenut edeltävän kommenttisi ja naureskellut haukotuksillesi ennen kuin löysin tämän jutun: http://liiolii.blogspot.com/2019/02/taidejuttuja-ja-museohaaste.html

   Linkin blogijutussa ihastellaan hauskoja ja värikkäitä käsityöaiheisia taideteoksia museossa. Ehkä siis normaalisti haukotuttavissakin paikoissa voi joskus olla jotain kivaa, kunhan aihe kolahtaa. :D

   Poista
  3. Mä olen nähnyt nyt useamman tutun Facessa tosta "mammutista! kuvia. Tollasessa saattais jopa jaksaa kiertaa haukottelematta... ;)

   Poista
 2. Me ollaan sitten molemmat liikuttu näissä jäisissä mietteissä blogijutuissamme tällä viikolla :)

  Olen käynyt oopperassa pari kertaa. Joku klassinen jonka musiikki on tuttua ja lavastus muuta kuin viitteellinen, on ihan viihdyttävää katsottavaa. Mutta liian korkealentoinen ja/tai abstrakti, niin ei kiitos. Vapaa-aikani on niin arvokasta, että haluan käyttää sen juuri sellaisiin kohteisiin joista todella nautin.

  Samasta syystä pitkästyn yleensä museoissa. Ainoa mikä on tehnyt todella suuren vaikutuksen, on Lontoon luonnonhistoriallinen. Mutta siellä onkin kaikkia niin mahtavia otuksia, että niitä katselee leuka auki loksahtaneena. Mutta normimuseoon menon ajattelukin saa leukani vääntymään haukotukseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontoon liittyvät museot / näyttelyt on ihan siedettäviä, samoin Heureka-tyyppiset tieteeseen liittyvät, missä itse saa kokeilla ja räplätä.

   Poista
 3. Kuulostaa tutulta tuollaiset kulttuurireissut :D Kävimme yläasteikäisinä aina musiikista baletissa, konserteissa ja muissa kulttuurijutuissa ja muistan, kuinka kaikki nukuimme balettisalin takapenkeillä (kyllä, siellä oli niin tyhjää, että koko takaosaan mahtui porukka loikoilemaan ja torkkumaan) eikä kukaan ymmärtänyt mitään - paitsi tietenkin yltiöinnoissaan ollut opettaja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Hih! Mietin hetken, kun kysyttiin, että ovatko kaikki opet lähdössä mukaan... No lähdin sitten kuitenkin. Onpahan koettu.

   Poista
 4. Ohhoh! Kuulostaa mielenkiintoiselta ja toisaalta myös tylsältä. :O Olen kans ihan samanlainen, ettei teatteri kiinnosta, enkä oo koskaan ollu oopperassa tai baletissa...

  Olen kuitenkin päässyt teatteriin ja vaikkei se edelleenkään kuulu suurimpiin kiinnostuksenkohteisiini, niin kokemuksena se on ollut ihan jees. :) Haluaisin myös mennä Savonlinnan oopperajuhliin ja balettiin joku päivä. Lähinnä kokemuksen vuoksi. :)

  Hyvä puoli tuossa siun kokemuksessa, että ainakaan ei tarvinnut kustantaa omasta pussista. Mutta kurjaa, jos kokeilu jäi tuohon kertaa. Harmillista tosiaan, ettette voineet mennä kattoo Tuhkimoa tai Pientä merenneitoa, ne kuulostaa paljon mielenkiintoisimmilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teatteri vois mennäkin, baletti ja ooppera ei taida olla mun juttuja. Savonlinnan oopperajuhlilla vois olla hieno tunnelma. Ja aina voi kokeilla, sittenhän tietää tykkääkö vai ei!

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!