lauantai 1. helmikuuta 2020

Lista 5/52

5. Tee lista tähänastisen elämäsi parhaista päätöksistä
5. Apunta las mejores decisiones de tu vida hasta ahora

Aikajärjestyksessä jos mennään, niin:

1) Päätös aloittaa espanjan opiskelu. Olen aloittanut toisena vieraana kielenä 12-vuotiaana espanjan opiskelun. Koulussa se ei ollut mahdollista, mutta paikallisessa kansalaisopistossa kylläkin. Alussa mukana olivat äiti ja pikkuveli (joka silloin oli vasta 7-vuotias), loppuvuosina kansalaisopistolla kävin yksin. Opinnot jatkuivat Jyväskylässä ja viimeisimmät valmistuivat pari kesää taaksepäin. Muistan, kuinka kansalaisopiston espanjanope sanoi mulle aikanaan, että sä kiität joku päivän äitiäsi, että se toi sut opiskelemaan espanjaa. Silloin en ymmärtänyt mitä hän tarkoitti, mutta nyt ymmärrän sen täysin.

Si vamos en órden temporal:

1) La decisión de empezar a estudiar español. He empezado el español como la segunda lengua extranjera con 12 años. No era posible en la escuela pero en la academia popular sí. Al principio fui con mi madre y mi hermano pequeño (que entonces tenía sólo 7 años) y los últimos años en la academia fui sola. Continué mis estudios en Jyväskylä y los últimos terminé un par de veranos atrás. Recuerdo como mi profe en la academia me dijo que un día darás las gracias a tu madre por traerte a estudiar español. Entonces no entendí que quiso decir pero ahora lo entiendo perfectamente.

2) Opiskelin Jyväskylän yliopistolla ja mieleen oli jo juurtunut idea lähteä Espanjaan asumaan opintojen jälkeen. Suunnitelmani oli valmistua neljässä vuodessa, mutta minusta riippumattomista syistä opinnot venyivät viidelle vuodelle. (Ei siis tavallaan ollut mun päätös, mutta laitoin silti listalle.) Harmitti suunnattomasti, kun muuttokin venyi, mutta myöhemmin olin onnellinen ja ymmärsin miksi kohtalo venytti valmistumista vuodella.

2) Estudié en la universidad de Jyväskylä y tenía en la cabeza la idea de mudar a España a vivir después de los estudios. Mi plan era terminar en cuatro años pero por razones no dependientes de mí tuve que hacerlos en cinco años. (Aunque ésta no fue una decisión mía la apunto en esta lista.) Me daba rabia no poder mudar a Canarias pero después he entendido por qué el destino me puso ese quinto año y estoy más que feliz por ello.

3) Valmistuin viimein ja kun sain paperit ulos heinäkuulla, syyskuussa lähti pieni muuttokuormani kohti Kanariaa. Sain pian töitä ja tapasin mieheni. Tätä kohtaamista ei ehkä koskaan olisi tapahtunut, jos olisin muuttanut jo vuotta aiemmin... Sanoin sukulaisille ja ystäville lähteväni vajaaksi vuodeksi tietäen itsekin, ettei se matka niin lyhyeksi jäisi. Eikä jäänyt.

3) Por fin gradué y después de sacar los papeles en julio mudé a Canarias en septiembre. Conseguí un trabajo y conocí mi esposo. Puede que nunca nos habríamos conocido si hubiera mudado allí un año antes... Yo dije a la familia y los amigos que volveré en menos de un año sabiendo que este viaje no quedaría tan corto. Y no quedó.


4) Olin elellyt Kanarialla neljä vuotta, kun mies keksi, että hän haluaa muuttaa Suomeen. Ensin en ideasta pahemmin innostunut, etenkin kun yksi muuttoyritys oli jo mennyt pieleen. Sinnikkäästi kuitenkin pakattiin laukut uudelleen ja jälkikäteen katsottuna pakenimme talouskriisiä juuri kreivin aikaan. Vaikka aika ajoin onkin ikävä toista kotia ja perhettä, niin ekonomisesti ajatellen tämä oli mainio päätös.

4) Había vivido cuatro años en Canarias cuando se le ocurrió a mi esposo mudar a Finlandia. Primero no me hizo mucha gracia especialmente después de nuestro primer intento de mudar que terminó mal. Pero con dos co**nes hicimos las maletas de nuevo y visto ahora hemos esquivado el crisis económico por poco. Aunque hay épocas que echamos de menos de nuestra casa y familia allí, en punto de vista económica, la decisión fue muy buena.

5) Olin koko ikäni ajatellut kuntosalien olevan lihasjättien temmellyskenttiä; paikkoja, jonne ei tavallisen pulliaisen kannata edes mennä. Nauravat ulos, kun ei osaa vekottimia käyttää ja sanasta talja tulee mieleen vain kuollut eläin. Mutta pari vuotta sitten - en edes muista mistä idean sain päähäni - päätin käydä salilla katsomassa mitä siellä tehdään. Ja sillä tiellä olen edelleen. Olen oppinut, että siellä on ihan kaikenikäisiä ja -kokoisia ja ainakin meidän salilla kaikki moikkaa toisiaan, tunsi tai ei ja meitä on ihana kolmen kopla ryhmätunneilla takanurkassa. Fasessa muistutellaan treeneistä ja infotaan toisia, jos ei joku kerta päästäkään mukaan. Viikot hujahtaa hetkessä ja olo on mainio. Mikäs sen parempaa!

5) Toda mi vida he pensado que los gimnasios son para los gigantes musculos, sitios donde una persona normal ni vale la pena entrar. Saldrás acompañada de risas por no saber usar las máquinas o buscar la barca para el remo. Pero hace un par de años - ni recuerdo donde salió la idea - decidí ir al gimnasio para ver qué hacen allí. Y sigo allí. He aprendido que hay gente de todas las edades y tamaños y por lo menos en nuestro gimnasio todos se saludan aunque no se conozcan y yo tenemos un grupito de tres en la esquina trasera en las clases. En el facebook nos recordamos de las clases y avisamos a las demás si algún día no podemos ir. Las semanas pasan superrápido y me siento genial. ¡No hay nada mejor!4 kommenttia:

 1. Erinomaisia päätöksiä ja valintoja!
  Yksi parhaista päätöksistäni on ollut savuttomuus. Kiittelen useinkin itseäni siitä, etten koskaan ole aloittanut tupakan polttoa. Nykyään nuoret ilmeisesti tupakoivat vähemmän kuin 80- ja 90-luvuilla, mutta silloin ennen tupakoitsijoita oli ympärillä niin paljon, että aloittaminen olisi ollut helppoa jo alaikäisenä, saatika sitten täysi-ikäisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enhän mä tota tullut ajatelleeksikaan. Totta. Mullakin kaikki vanhemmat veljet polttaneet, kummisedät, vanhemmatkin molemmat, tosin ennen mun syntymää. Mieskin. Tosin äiti ja mies ovat sanoneet, että saan selkäsaunan, jos saavat mut kiinni polttamasta. En kyl meinannu.

   Poista
 2. Nää on kyllä pirun vaikeita listoja. Olet tehnyt tosi hyviä päätöksiä, mutta minä jäin miettimään, että mitäs minä sitten olen tehnyt. Tuntuu, että en ole aktiivisesti päättänyt mitään, vaan olen antanut elämän vaan viedä, vaikka eihän se tietystikään niin ole. Ja sitä paitsi mäkin olen ryhtynyt savuttomaksi, kuten Hehkuvainen tuossa yllä, ja se oli ihan pirun hyvä päätös. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän noistakaan kaikki suoranaisesti ole mun tekemiä päätöksiä. Ja olethan sinäkin voinut tehdä päätöksen antaa elämän viedä ja katsoa minne päädyt. Yhdenlainen päätös sekin.

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!