tiistai 7. huhtikuuta 2020

Karkkipäivän uhri - La víctima de día de caramelos

Meillä oli lapsena karkkipäivä. Lauantaina sai valita kaupasta yleensä viidellä markalla karkkia. Usein, kun kesäloma alkoi, saimme kymmenen markkaa, joilla sai ostaa karkkia loman alkamisen kunniaksi. Se oli silloin sen verran iso raha, että sillä sai paljon karkkia! Viikonlopuksi ostettiin monesti myös sipsiä ja Lapin matkoille kuului kilon karkkiboksi.

Nosotros de pequeños teníamos día de caramelos. Los sábados tenías cinco marcos para elegir caramelos del súper. Muchas veces al empezar las vacaciones de verano tuvimos diez marcos para comprar caramelos y celebrar el comienzo de vacaciones. ¡En aquella época fue un dineral y te daba muuuucho caramelo! También a menudo había papas los fines de semana y de los viajes a Laponia no faltaba la caja de un kilo de caramelos.

Luulen, että vuosien myötä pääni on oppinut yhdistämään herkut palkinnoksi viikonloppuihin, lomiin ja erikoispäiviin. Perjantaisin kauppaan astellessa kuolasin kuin pavlovin koira, että ottaisko sitä karkkia, jätskiä vai sipsiä "viikonlopun kunniaksi".

Creo que con los años mi cabeza aprendió a combinar las golosinas como premio en los fines de semana, vacaciones u otros días especiales. Los viernes al entrar al súper estaba salivando como el perro de pavlov pensando si compro caramelos, helado o papas "para celebrar el fin de semana".


Vähän ennen joulua aloin tätä pohtia ja tammikuussa päätin aloittaa projektin: "Herkku ei ole palkinto". Ei karkki- tai herkkulakkoja vaan opettelu pois ajatuksesta, että itseään pitäisi palkita herkuilla. Että herkkuja kuuluu ostaa koska on perjantai / loma / reissu...

Un poco antes de las Navidades empezé a pensar en esto y en enero decidí empezar el proyecto: "Golosinas no son premios". No abstenerse totalmente sino quitar de la cabeza la idea que uno debería premiarse con golosinas. Que "hay que" comprar golosinas porque es viernes / vacaciones / viaje...

Ensimmäisessä vaiheessa suljin pois kaikki herkut. Voin kertoa, että se olalla seisova pikkukaveri huuteli ja kovaa, kun menin perjantaina kauppaan tai kun opehuoneeseen oli joku tuonut synttärikarkkia. Ukkeli osti herkkuja ja tyrkytteli, mutta pysyin kannassani. En ollut tajunnut kuinka tiukasti tuo ajatus olikaan päässäni. Pikkuhiljaa alkoi helpottaa ja monet jo kyseli, että aionko nyt olla lopun ikää ilman herkkuja. En. Olin valmis seuraavaan vaiheeseen.

La primera fase fue dejar todas las golosinas. Puedo decir que ese tipo en el hombro estaba gritando muy alto cuando entré en el súper el viernes o cuando alguien había traido caramelos por su cumple a la sala de profesores. Mi esposo se compró golosinas y preguntó si quiero pero me había decidido. No había entendido lo fuerte que tenía esa idea en mi cabeza. Poco a poco se puso más fácil y ya me preguntaron si voy a vivir el resto de mi vida sin golosinas. No. Estaba lista para la próxima fase.


Tokmannilla oli eräänä viikonloppuna irtokarkit tarjouksessa. Ostin 65g karkkeja 35 sentillä. Tuo suuri karkkimäärä jaettiin vielä kolmelle päivälle, joten viikonlopun aikana söin n.8 karkkia päivässä. Tarkoitus oli testata riittääkö pieni määrä karkkeja vai alkaako niitä taas himoita niin, että syö kaikki kerralla. Ja mitä käy seuraavalla kauppareissulla karkkihyllyn kohdalla... Onnekseni kahdeksan karkkia päivässä riitti ja kun karkit oli loppu, ei tehnytkään lisää mieli!

En un fin de semana tenían los caramelos sueltos en oferta en Tokmanni. Compré 65 grs por 35 cnts. Esa gran cantidad de caramekos dividí en tres días y significa que comí unos 8 caramelos al día aquel fin de semana. Mi plan fue probar si me basta una pequeña cantidad o si los como todos en un zapatazo. Y ¿qué pasa la próxima vez en el súper con los caramelos...? Por mi suerte fue suficiente con los 8 caramelos al día y cuando se acabaron ¡ya no necesitaba más!

Samalla linjalla siis eteenpäin. Kului taas muutamia viikkoja ja oli aika seuraavan tulikokeen. Ostaa kotiin pussi karkkeja, jemmata se näkyvälle paikalle, mutta ei syödä niitä ainakaan viikkoon. Tietysti ukolle piti vannottaa, että niihin ei kosketa, sillä ei kai kukaan nyt tyhjää karkkipussia himoitse... Kului melkein kaksi viikkoa, kun otin pussin esiin ja se syötiin yhdessä pienissä erissä. Taas tarkasti valittuna ajankohtana niin, ettei sitä ajattele palkintona mistään.

Hacia delante por esta línea. Pasaron unas semanas y era hora de la próxima prueba. Comprar un bolsito de caramelos, guardarlos en casa en un sitio visible pero no comerlos por lo menos en una semana. Por supuesto le dije a mi esposo no tocarlos porque quién anhela un bolso vacio de caramelos... Pasaron casi dos semanas hasta que vaciamos el bolsito juntos en pequeñas raciones. Y por supuesto pensando en el momento para que no fuera un premio.


Homma sujuu! Olen nyt löytänyt myös uusia "herkkuja", kuten proteiinivanukkaat, mansikat, marjakeitot ja suolakurkut! Ne mitä on kaupoissa niissä laareissa irtomyynnissä. Ihan parhaita! Juuri tänään mietin, että en ole pitkään aikaan kaupassa edes ajatellut ostavani tai olevani ostamatta karkkeja. Pelkäsin tämän kotona työskentelyn ajavan pahoille teille, kun jääkaappi on koko ajan käden ulottuvilla, mutta olen pysynyt tiukasti samoissa ruoissa ja ruoka-ajoissa kuin tavallisina työpäivinä.

¡Todo va bien! Ya he encontrado nuevas "golosinas" como natillas de proteina, fresas, sopas de bayas y pepinillos. ¡Hay unos pepinillos que venden sueltos y son riquísimos! Hoy mismo pensaba que hace mucho tiempo que no he pensado en comprar o no comprar golosinas en el super. Yo pensaba que todo esto de trabajar en casa me lleva a malos hábitos ya que tengo la nevera a dos pasos pero sigo con el mismo horario de comer y las mismas comidas que en un día de trabajo normal.

Seuraava haasteeni tulee olemaan suklaa. Pari viikkoa takaperin äitini osti meille pienet suklaalevyt ja sen kanssa menikin plörinäksi. Parin palan jälkeen ei käsijarru pitänytkään, vaan loputkin levystä katosi. Tiesin suklaan olevan vaikea pala, joten siitä aion pysytellä kaukana. Tosin kohta ovella kolkuttaa pääsiäinen ja olen joka vuosi syönyt varmaan 10 pääsiäismunaa palmusunnuntain ja pääsiäismaanantain välillä. Kun ne vaan kuuluu pääsiäiseen.

Mi próximo reto va a ser chocolate. Hace un par de semanas mi madre nos compró pequeñas tabletas de chocolate y a tomar por saco el proyecto. Después de un par de trozitos se me falló el freno y se desapareció el resto de la tableta. Ya sabía que el chocolate va a ser difícil y creo que mejor de momento mantenerlo fuera de alcance. Eso sí, pronto llega la Semana Santa y antes he comido cada año unos 10 huevos de chocolate entre Domingo de Ramos y Lunes santo. Es que son "una parte esencial" de la Semana santa.

Kaupoissa on kinderit, muumit ja röllit komeilleet jo useamman viikon ja nyt pohdinkin jätänkö suklaamunat kokonaan ostamatta vai haastanko itseni uudelleen suklaan kanssa? Yksi suunnitelma olisi ostaa pääsiäisen jälkeen alemunia ja tehdä niille sama katso-älä-koske-haaste kuin karkeille. Syödä niitä sitten esim. geokätköreissun eväänä. (...sisällä olevan lelunkin voisi hyödyntää kätköilyssä vaihtotavarana purkeissa...) Onko teillä mielipidettä tai ehdotuksia?

Ya son varias semanas que uno ha visto los montes de Kinder en los supermercados y he pensado si dejo los huevos sin comprar o ¿me reto de nuevo con el chocolate? Un plan sería comprar huevos después de Semana santa con precio rebajado y probar con el mismo reto mira-no-toques que con los caramelos. Luego comerlos por ejemplo como merienda en las vueltas de geocaching. (...y el juguete se podría usar como cambio en los botes...) ¿Tienen opiniones o propuestas?2 kommenttia:

 1. Onnittelut mielenlujuudesta!

  Tästä on nyt pari vuotta, kun minä tein samanlaisen päätöksen, että päätin olla enää ajattelematta herkuttelua palkintona, tai lomiin, kyläreissuihin tms. liittyvänä juttuna. Tämä koski siis muitakin kuin vain karkkeja, sillä mulla oli tapana esim. buffetpöydissä matkoilla ahtaa ihan tolkuttomasti ruokaa, "kun nyt kerrankin saa syödä". Ihan älytöntä. Homma toimii nykyään niin hyvin, että meillä on kotona herkkulaatikko, jossa on suolaisia ja makeita herkkuja, ja otan sieltä melkein joka päivä jotain. Mutta määrät ovat todella pieniä, esim. yhden palan suklaata tai 3-4 perunalastua. Kun kaikki on sallittua - joka päivä - ei tule mitään ylilyöntejä.

  Mitä jos ostaisit pääsiäiseksi vain yhden munan, sen kaikista mieluisimman, ja söisit sen hitaasti nautiskellen? Ja söisit sen sillä hetkellä, kun sitä tekee oikesti mieli, eikä esim. sunnuntaina, kun "silloinhan niitä munia kuuluu syödä". Mä olisin halunnut ostaa sellaisen täytetyn munan, kun olin ymmärtänyt, että sellaisiakin on, mutta en löytänyt kaupasta niitä. Ostin siis yhden Kinderin kummallekin, mutta en tiedä, tuleeko sitä syötyä vai ei, ja onko se pääsiäisenä vai joskus myöhemmin.

  P.S. Onko noi niitä kanarialaisia churroja? Pelottava näköisiä! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ne on niitä pelottavia churroja! :D Se on sellainen pitkä lonkero, josta asiakkaalle leikataan palasia.

   Ihanaa, että olet onnistunut pitämään tän linjan noin kauan. Tää siis vois toimia ihan arjessa ja "jäädä päälle". Tollaseen herkkulaatikkoon asti kun pääsisi niin vau...

   Tossa munajutussa olis ideaa. Se olis vaan se yks, joku lemppari. Ei se määrä vaan se laatu.

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!