lauantai 25. heinäkuuta 2020

Lista 30/52

30. Tee lista niistä ominaisuuksista joita ihailet muissa eniten
30. Haz un listado de características que admiras en los demás

Päättäväisyys tai siis taito tehdä nopeasti isojakin (ja hyviä) päätöksiä. Montako kertaa on esimerkiksi meinannut lähteä geokätköretkelle kauniina päivänä ja jäänyt miettimään, että minne vain huomatakseen lopulta, että on jo liian myöhä lähteä yhtään mihinkään.

Saber tomar incluso grandes (y buenas) decisiones rápido. No sé por ejemplo cuántas veces iba a ir en un día bonito a una excursión a buscar geocaches pero he quedado a pensar dónde ir sólo para luego darme cuenta de que ya es demasiado tarde ir ningún sitio.

Väittelytaito. Ei kinata vaan perustella näkökantansa ja kyseenalaistaa toisen mielipide sivistyneesti. Ei yrittää käännyttää kuulijaa väkisin omalle näkökannalleen, ainoastaan saada hänet pohtimaan vaihtoehtoja omille näkemyksilleen.

Saber discutir. No pelear sino argumentar tu punto de vista y cuestionar la opinión del otro de manera educada. No intentar obligar al otro a cambiar su opinión a la tuya sino sólo hacerle pensar otras opciones.

Spontaanisuus. Mun täytyy suunnitella kaikki ja laskelmoida eri vaihtoehtojen lopputulokset etukäteen. Joskus voisi vaan heittäytyä "tuulen vietäväksi".

Espontaneidad. Yo tengo que planear todo de antemano y calcular los resultados de las opciones que tengo. A veces uno podría dejar que "el viento te lleve".

Suorapuheisuus. Espanjalaisten (tai ainakin kanarioiden) tapa sanoa asiat suoraan; ketään loukkaamatta mutta niin kuin ne on. Olen tätä jo opetellut ja parantanutkin taitojani, vaan vielä on hiottavaa. Toisaalta suomalainen ottaa suoran puheen usein henkilökohtaisena moitteena, joten vaikka kuinka sen tekisit taidolla, toinen tulkitsee sen väärin.

Hablar francamente. La manera de los españoles (o por lo menos de los canarios) de decir las cosas claras; sin ofender pero así cómo son. Esto he ido practicando y he mejorado pero todavía me queda. Por otro lado los finlandeses toman esto como crítica personal y lo bien que lo hagas el otro lo interpreta mal.

Vähän edellistä sivuten; miesten tapa tarkoittaa sitä mitä sanoo. Ja tulkita kuulemansa sellaisenaan ilman turhia "...entä jos se vihjailikin tuota..." Tässä olen itsekin mestari, kai minulla on miesten aivot. Mutta olen pari kertaa seurannut vierestä naisten keskusteluja ja jäänyt miettimään, että mistä se tuonkin tulkinnan nykäisi, kun eihän tuo toinen sanonut mitään sinne päinkään...

Esto es algo similar al anterior; la manera de los hombres de decir lo que quieren decir. E interpretar lo que oyen sin "...y si con eso quería decir que..." En esto soy un maestro yo también, creo que tengo cerebro masculino. Pero es que ya un par de veces he escuchado conversaciones entre mujeres y quedado a pensar que dónde sacó esa interpretación si la otra ni dijo nada semejante...

Huumori. Sitä jos ei ole, niin aika kuivaksi jää. Väittäisin olevani tässäkin aika hyvä. Huumori sopii moneen paikkaan, jos ei sitä viljele liikaa. Myös juttujen taso täytyy olla tilanteeseen sopiva. Ja ei, hauskan jutun jälkeen ei sanota: "Ei vaan, se oli vitsi"; se pilaa vitsin. Jos kuulija otti sen tosissaan eikä ymmärtänyt huumorina, niin menköön kotiin kaivamaan rautatankon persuksistaan.

Humor. Si no hay la vida es un poco seca. Atrevo decir que soy bastante buena en este también. Humor se puede usar en muchas ocasiones pero no excesivamente. También tienes que pensar que el estilo sea adecuado a la situación. Y no, no se dice después de una broma: "Era una broma"; eso estropea la broma. Si el oyente lo toma en serio y no entiende que era humor que vaya a su casa y quite el palo de su trasero.6 kommenttia:

 1. Meillä töissä tykätään sanoa että "nopeet liikeet on näyttäviä", kun taas on tehty joku isohko ratkaisu miettimättä kaikkia sen seuraamuksia. :P Toisinaan tuntuu siltä että olisi syytä miettiä asioita vähän tarkemmin, eikä vaan toimia, mutta on se niinkin ettei elämästä ja bisneksestä kyllä mitään tulisi jos kaikki vaan miettis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se pohdiskelu ja vähemmän äkkinäiset liikkeet on joissain tilanteissa enemmän kuin paikallaan. Toisinaan taas se kuuluisa aikainen lintu sit vie sen matosen...

   Poista
 2. Tämä oli mielenkiintoinen lista. :) Ps. Mainitsin sinut uusimassa postauksessani. :)

  VastaaPoista
 3. Mäkin voisin ottaa aika monta näistä ominaisuuksista. Erityisesti tuo väittelytaito (ilman että kiihtyy nollasta sataan kolmessa sekunnissa :-D) olisi kiva. Suorapuheisuutta mäkin olen opetellut, mutta vielä on hurjasti petrattavaa. Kun se on tosiaan valitettavan totta, että suorapuheisuus otetaan usein moitteena. Toki suorapuheisuuttakin on olemassa monta lajia, enkä tykkää yhtään sellaisesta, että ihminen katsoo voivansa töksäytellä mitä vaan, koska "hän nyt vain sattuu olemaan suorapuheinen". Tiedän, että sinä et tarkoittanut tällaista suorapuheisuutta, mutta tuli nyt vaan mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi suorapuheisuus on tosiaan hankala homma. Just noiden töksäyttelijöiden vuoksi moni on varpaillaan ja ottaa neutraalimmankin kommentin negatiivisena.

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!