maanantai 15. elokuuta 2022

Kimolan luontopolku - El sendero natural de Kimola

Kimolan kanava Iitin ja Kouvolan rajalla yhdistää Kymijoen Päijänteeseen. Elokuussa 2020 kanava aukesi veneilijöille ja tuhansia venekuntia ajaa sen läpi kesäisin. Kanavan kupeesta alkaa myös luontopolku, jonka lähdimme tänä kesänä katsastamaan. Auto oli helppo jättää kanavalle parkkiin.

El canal de Kimola en la frontera de Iitti y Kouvola une el río Kymijoki a Päijänne. En agosto 2020 el canal se abrió a los viajeros y miles de barcos lo atraviesan cada verano. Al lado del canal también empieza un sendero natural que fuimos a caminar este verano. Aparcamos el coche en el parking del canal.


Reitti on noin kolme kilometriä pitkä ja netin mukaan vaativaa maastoa. Tämä pitikin täysin paikkansa. Polku oli osittain heinikon kätköissä ja sateen jälkeen käveltynä saimmekin lahkeet märiksi nopeasti. Majavien patoama oja oli nostanut veden ja ojan ylittävä silta oli suosiolla otettu pois käytöstä ja paikalle merkitty kiertotie.

La ruta es de unos tres kilómetros y según el internet desafiante. Y eso es lo que era. El sendero era por algunas partes entre el césped y caminarlo después de la lluvia nos hizo mojar las mangas de los pantalones. El agua había subido tanto en la acequia por los castores que habían quitado el puente que cruza la acequia y marcado un desvío.
Polku nousee ensin Vitikaisenvuorelle, josta aukeaa näkymät yli lähiseudun peltojen. Matka jatkuu Vähä-Hakalammen rantaa pitkin Valkialammen rantaan ja siellä nousee Valkialamminmäelle, josta on kauniit näkymät lammelle ja siellä on myös nuotiopaikka evästelyyn. Nuotiopaikalta ei ole kuin muutama kymmenen metriä hiekkatielle, jota pitkin reitti palaa Vierumäentielle ja sen vartta takaisin kanavalle.

Primero el sendero sube a la cima Vitikaisenvuori que ofrece vistas sobre los campos cercanos. Sigue por la orilla del lago Vähä-Hakalampi hasta el lago Valkialampi. Luego sube a Valkialamminmäki y desde el asadero se puede contemplar las vistas sobre el lago. Son solo algunos metros a la carretera de tierra por la cual la ruta vuelve a Vierumäentie y de vuelta al canal.


2 kommenttia:

 1. Enpä ole tuollaisestakaan kanavasta kuullut, mitä ihmettä. Tosin onhan tuo aika uusi, että johtuisko siitä... Kivannäköinen patikkareitti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kimolan kanava on itse asiassa jo vuodelta 1966, mutta se oli alunperin suluton tukinuittokanava ja veneilykäyttöön se muutettiin tosiaan vasta 2000-luvulla. Lisäksi se on vähän keskellä ei-mitään; suurempien Lahti - Kouvola ja Heinola - Kouvola teiden välisellä pikkutiellä. Siitä ei siis ehkä aja ohi, vaan sinne pitää erikseen mennä.

   Patikkareitti oli ihan kiva, paitsi niissä pusikoituneissa ja märissä paikoissa. Kuvat eivät siis kerro koko totuutta. Mutta kertakäynniksi ok.

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!