torstai 26. joulukuuta 2019

Joulu 2019 - Navidad 2019

Suomalaisittain joulu alkaa olla pian ohi. Suklaakiintiö on täyttynyt aikaa sitten ja kieli on vieläkin punainen rosollista. Meillä vietettiin ensimmäistä kertaa joulu reissun päällä. Kissamaisissa maisemissa eli Vuokatissa.

En Finlandia se están acabando las Navidades. Hemos pasado hace un buen rato el límite de comer chocolate y las lenguas siguen rojas por comer ensalada de remolacha. Nosotros pasamos la Navidad de viaje por primera vez. En un sitio donde no crecen aguacates; en Vuokatti.Ajatus joulusta reissussa syttyi ehkä hivenen myöhään. Toisaalta piti varmistaa, että polvileikattu ukkeli on matkustuskunnossa. Vuokatti valikoituikin osittain siksi, että se on sopivan ajomatkan päässä ja suht lumivarma kohde. Se on myös ennalta tuttu ja siellä on kaikille sopivaa puuhaa tarjolla.

La idea de salir de viaje en Navidad surgió quizás un poco tarde. Por otro lado teníamos que saber que mi esposo podría viajar después de su operación de rodillas. Por eso elegimos Vuokatti que está a distancia razonable y que tiene más probablemente nieve. También lo conocemos de antes y hay cosas qué hacer para todos. 
Majoituimme tällä kertaa Sokoshotel Vuokatin kahden makuuhuoneen mökkiin. Matkassa siis taas meidän lisäksi äitini. Muitakin houkuteltiin, mutta aikataulut eivät lopulta sopineet yhteen. Mökkiin kuului aamiaiset ja loppusiivous, vuodevaatteet ja pyyhkeet. Sokoshotellien tapaan koirat saivat pienet tervetuliaispussukat.

Esta vez nos alojamos en Sokoshotel Vuokatti, en una cabaña de dos dormitorios. Con nosotros viajando otra vez mi madre. Intentamos convencer más gente ir con nosotros pero finalmente los horarios no coincidieron. El precio de la cabaña tenía incluido el desayuno y la limpieza final, la ropa de cama y las toallas. Y como siempre en los Sokoshoteles, los perros tuvieron sus propios bolsitos de bienvenida.


Ajelimme sunnuntaina 22. päivä Vuokattiin. Pysähdyimme vielä loppumatkasta Kajaanin Prismassa (ihan kuin olisin käynyt siellä aiemminkin...) ostamassa ruokatarpeita. Loppuilta meni tutustuen mökkialueeseen, syöden ja saunoen. Mökin sauna meni muuten heittämällä testaamiemme saunojen jaetulle ykkössijalle. Sauna oli suuri ja löylyt leppoisat (ja kyllä, sauna oli päällä).

Viajamos el domingo 21 a Vuokatti. Paramos al final del camino en Prisma de Kajaani (como si lo hubiera visitado antes...) para comprar comida. El resto de la tarde pasamos conociendo los alrededores de la cabaña, comiendo y tomando la sauna. La sauna de la cabaña subió al puesto uno dividido en la lista de las saunas que hemos probado. Era grande y el calor fue agradable ( y sí, estaba encendida la sauna).
Ensimmäinen yö ei mennyt ihan putkeen, kun mummokoira oli ihan pihalla, että missä sitä oikein ollaan. Se ravasi koko yön kahden makkarin väliä ja halusi ulos tekemään ei mitään. Ei tainnut kukaan nukkua kovin hyvin... Vaan aamiainen toi puhtia uuteen päivään. Hotellin aamiainen oli todella runsas ja herkkuja oli niin paljon, etten yhtenäkään aamuna pystynyt syömään kaikkea mitä olisin halunnut. Aatto- ja jouluaamuina oli myös joulutorttuja ja riisipuuroa tarjolla.

La primera noche no fue exactamente relajante ya que la perra viejilla estaba más que perdida. Caminaba toda la noche entre los dos dormitorios y quería salir fuera para hacer nada. Me da que nadie durmió bien aquella noche... Pero por suerte el desayuno nos arrancó para el nuevo día. El desayuno fue muy variado y había tantas cosas buenas que ni una mañana fui capaz de comer todo lo que me gustaba. Las mañanas de 24 y 25 también había tartitas de Navidad y arroz con leche (comida navideña en Finlandia).

Maanantaina suunnattiin ensin Katinkullan alueelle pienelle kävelylenkille. Kysäistiin samalla suksien vuokrahintoja ja haettiin kaupasta vielä unohtuneet suola ja pippuri. Kaupassa törmäsin myös työkaveriin, joka oli myös tullut Vuokattiin joulunviettoon. Mies jäi koirien kanssa kämpille kun lähdin äidin kanssa hiihtämään; minä ekaa kertaa tänä talvena. Vuokrasimme suksipaketin Vuokatti Bowlingista kolmeksi tunniksi ja sitten sivakoimaan. Ihan kolmea tuntia ei hiihdelty, kun alkoi jo tulla pimeää, mutta puoleentoista tuntiin ehdittiin 12 kilometriä. Illasta ruokaa, pieni kävelylenkki, pelailua, saunomista.

El lunes salimos primero a caminar una vuelta en la zona de Katinkulta. Fuimos a preguntar los precios de alquiler de esquíes y al súper a comprar la sal y la pimienta que se nos olvidaron. En el súper vi una compañera de trabajo que también había venido a Vuokatti para pasar las Navidades. Mi esposo se quedó en la cabaña con los perros cuando yo salí a esquiar con mi madre; yo por primera vez este invierno. Alquilamos dos sets para tres horas en Vuokatti Bowling. No usamos todo el tiempo ya que empezó a oscurecer pero esquiamos 12 kms en una hora y media. Por la noche comimos, hicimos una pequeña vuelta caminando, jugamos, tomamos la sauna. 


Aattona ajeltiin aamiaisen jälkeen Vuokatinvaaran huipulle, ihailtiin lumista maisemaa ja katseltiin laskettelijoita. Matka jatkui Naapurivaaran lomakylään, jossa kipusimme lintutorniin katselemaan maisemaa Mujehoulunjoelle ja Nuasjärvelle. Piti oikein ottaa todistusaineistoksi kuvia, kun mieskin kipusi ylös torniin. Seuraava pysäkki oli Sotkamo. Haettiin yksi geokätkö ja käytiin katselemassa Hiukan rannassa Iso-Sapsojärveä ja rantatörmällä pulkkamäkeä laskevia lapsia.

Después del desayuno de la Nochebuena condujimos a la cima de Vuokatinvaara, contemplamos el paisaje cubierto de nieve y vimos los esquiadores. Seguimos al centro vacacional de Naapurinvaara donde subimos al torre ornitológico para ver el paisaje sobre el río Mujehoulunjoki y el lago Nuasjärvi. Tuve que sacar fotos de prueba que mi esposo también subió al torre. La próxima parada fue en Sotkamo. Buscamos un geocache y fuimos a la playa de Hiukka a ver el lago Iso-Sapsojärvi y los niños bajando la orilla con sus trineos. 
Palasimme mökille nappaamaan välipalaa ja alkuillasta kasasimme pulkat autoon ja lähdettiin pulkkamäkeen. Mäessä oli muitakin, mutta sekaan sopi hyvin. Mäkeä oli hieman muutettu edellisvuosilta, enää ei päässyt laskemaan niin korkealta kuin aiemmin. Mies oli tyytyväinen, kun jalat kesti kiipeämisen mäkeen ja pulkkaan ja siitä poiskin hän pääsi ihan omin avuin. Aattoilta päättyi tuttuun tapaan ruoan, saunan ja pelien parissa.

Volvimos a la cabaña a merendar y por la tarde salimos a la cuesta con los trineos. Había más gente pero cabiamos todos. Habían cambiado la cuesta de los años anteriores y ya no se podía bajar tan arriba que antes. Mi esposo era contento con que podía subir la cuesta y entrar y salir del trineo él solito. La Nochebuena terminó otra vez con comida, sauna y juegos. Joulupäivän aamiaisen jälkeen olikin jo aika kasailla kamppeet ja startata kohti lumettomampaa etelää. Matka kulki vähän eri reittiä kuin tullessa ja Kuopio-Jyväskylä-väliltä sain napattua jaloittelutaukojen yhteydessä pari uutta kuntaakin geokätkökartoille. Loma oli varsin onnistunut, toki siellä olisi viihtynyt pidempäänkin. Saataisiinpa pian lisää lunta tänne eteläänkin...

Después del desayuno del 25 ya era hora de recoger las maletas y volver al sur sin nieve. Volvimos por otra ruta y entre Kuopio y Jyväskylä durante las paradas encontré geocaches en un par de municipios nuevos. Salió bien el viaje, uno podría haber pasado más tiempo allí. Espero que pronto caiga nieve aquí al sur también...

8 kommenttia:

 1. Kiva joulu on teilläkin ollut! Ja totta, erittäin kissamainen ja lumivarma. Ja toisaalta huippuidis matkustella Suomessa. :) Sauna vain niin kuuluisi jouluun. Mukavaa Tapania! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta oli kolmisenkymmentä senttiä ja lämpötila nolla vaiheilla, aika täydellinen keli. Koirat rajoittaa toisaalta matkakohteita ja kuuluuhan ne mukaan ottaa.
   Sauna oli meille mukava lisä, en usko, että olis käyty, jos kotona olis joulua vietetty.

   Poista
 2. Vuokatissa, niinpä tietenkin! Ei tullut yhtään tuo katti mieleen lomakohdetta arvuutellessa. Kiva että ukko on toipunut seikkailukuntoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattipa katti... :)

   Testailee vähän uusia menopelejä, frisbeetäkin on käyty heittämässä, kun tuo "lumi"tilanne sen sallii. Välillä yllättää itsensäkin, kun pystyykin tekemään jotain, mitä luuli mahdottomaksi.

   Poista
 3. Olipa teillä mukavannäköinen ja -kuuloinen joulu (niin pirteä ja reipas musiikkikin videossa!). Sopivissa määrin ulkoaktiviteetteja ja yhdessä hengailua ja rentoutumista. Lumimaisemat ja niiden suomat harrastusmahdollisuudet toki kruunasivat kaiken. Vuokatti kuulosti niin oikealta antamasi kissamaisen vihjeen jälkeen, mutta toki sen hoksasi vasta kohteen kuultuaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja taas kerran sitä itse arveli, että heti sen kaikki arvaa tosta vinkistä...

   Videosta tuli ihan kiva, videoeditorin musiikeistakin löytyi tosiaan menoon sopiva kappalekin. Oli kyllä sopivan flow-aktiivi-loma kaikki yhdessä!

   Poista
 4. Kiva kuuloinen, vähän erilainen joulu, ja luntakin oli! Onnellista alkavaa vuotta! Koiruuksille tietysti myös. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli jouluinen joulu! Toki olisi ollut, kiva, jos olisi saatu lisää porukkaa matkaan. Ehkä ensi kerralla...
   Ihanaa alkavaa vuotta teillekin!

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!