tiistai 11. elokuuta 2020

Ylläs

Lapin matkamme jatkui Sallasta kohti Savukoskea. Ennen Savukoskea pysähdyimme kiertämään lyhyen reitin, joka esittelee Salpalinjan pohjoisinta päätä. Salpalinja alkaa etelästä Virolahdelta ja oli takoitettu pelottamaan vihollista niin, ettei sen edes tee mieli yrittää hyökätä. Polun varrella oli myös ampuma- ja vartiopesäkkeitä.

Nuestro viaje seguía de Salla hacia Savukoski. Antes de llegar a Savukoski paramos a caminar una ruta corta que muestra la parte norte de linea de defensa de Salpalinja. Empieza en el sur en Virolahti y fue construido para asustar el enemigo para que ni tengan la intención de atacar. En la ruta se podía ver también búnkers de disparo y de guardia.

 
Savukoskelta nappasin geokätkökartalleni sen ainoan puuttuvan Lapin kunnan ja jatkoimme kohti Sodankylää. Sodankylästä soittelin seuraavan mökin omistajalta avainkoodin ja iltapäivällä kurvasimme Ylläskulta-mökin pihaan. Lähdimme samantien Äkäslompoloon hakemaan kaupasta ruokatarvikkeet. Pitihän sitä taas Jounin kaupan porolla kuvat napsia!

Savukoski fue el único ayuntamiento de Laponia que me faltaba de mi mapa de geocaches y después de buscarlo seguimos a Sodankylä. Llamé al propietario de la próxima cabaña para el código buzón de llaves y por la tarde llegamos a la cabaña Ylläskulta. Sin más salimos para Äkäslompolo a buscar comida del súper. ¡Y por supuesto hay que sacar una foto con el reno de Jounin kauppa!
Mökki oli todella tilava ja kaunis. Tajusin vasta viimeisenä iltana, että yläkerrassakin oli vessa... Vuokraan sisältyi kaksi fatbikea ja koiratkin oli sallittu. Sijainti oli rauhallinen ja yhteydenpito omistajan kanssa sujuvaa ja helppoa. Suosittelen ehdottomasti kaikille Ylläkseltä majoitusta etsiville! Täällä olisimme seuraavat kaksi yötä.

La cabaña era espaciosa y bonita. Fue la última noche que me dí cuenta de que había otro baño en la planta arriba... El alquiler incluía dos fatbikes y permitían perros. Con situación tranquila y contacto fácil y fluido con el propietario. Recomiendo definitivamente para todos que buscan aljamiento de Ylläs. Esta sería nuestra casa para las dos próximas noches.
Seuraavana päivänä lähdimme valloittamaan Yllästunturia gondolihissillä. Koiratkin pääsivät mukaan, sillä tietyt gondolit olivat koirille tarkoitettuja. Matkalla ylös näimme paitsi päivää paistattelevia poroja, myös rinnettä alas kiitäviä alamäkipyöräilijöitä. Huipulta näki Leville ja Pallakselle asti ja tietysti Ylläksen alueen huiput.

El próximo día salimos a la cima de monte Ylläs en un ascensor panorámico. Se podía llevar los perros también porque había cabinas reservado para perros. En camino a la cima aparte de renos tomando al sol vimos ciclistas downhill volando pa'bajo la cuesta. Desde la cima se veía hasta Levi y Pallas y por supuesto las otras cimas de la zona de Ylläs.
Palattuamme alas teimme vielä pienen kävelylenkin Kahvikeitaalle. Tämä latukahvila toimii hiihtokaudella ja viereisille laavuille mahtuu vielä lisää matkalaisia nautiskelemaan vaikkapa kevätauringosta ja -hangista. Lenkin jälkeen palasimme mökille syömään välipalaa ja sitten oli aika lähteä testailemaan fatbikeja.

Al volver hicimos una vuelta caminando a Kahvikeidas. Es una cafetería que está abierto en la época de esquí y aparte de la cafetería tiene dos sitios para asadero donde se puede disfrutar por ejemplo del sol de primavera y los montes nevados. Después volvimos a la cabaña a merendar y ya era hora ir a probar los fatbikes.
Äitini ei innostunut pyöristä, joten hän lähti koirien kanssa lenkille, kun me teimme lenkin läskeillä. Olimme ajelleet jo pikkulenkin edellisenä iltana, mutta nyt lähdimme uudelleen kohti Kahvikeidasta, suunnitelmana ajella ylämäkeen menomatka ja lasketella paluumatka mökille alamäkeen. Ukkeli ajeli innoissaan mökistä ohi, joten saatiin paluumatkaankin vielä vähän ylämäkeä.

Mi madre no quería probar las bicis sino salió a caminar con los perros mientras nosotros hicimos una vuelta en bicis. Ya habíamos hecho una vuelta pequeña la noche anterior pero ahora fuimos otra vez hacia Kahvikeidas con el plan de ir subiendo y volver bajando. Eso sí, al volver mi esposo pasó al lado de la cabaña y seguía hasta más abajo y así teníamos un poco de subida en la vuelta también.
Kuvasin pyörälenkiltä videotakin, mutta ajoittain kuva pomppii (sattuneesta syystä) melkoisesti. Koetin kuitenkin saada aikaan jokseenkin siedettävän videopläjäyksen.

Saqué un video en la vuelta pero (por alguna razón) el imagen salta bastante a veces. Intenté en todo caso hacerles un pequeño video de la vuelta.



 

4 kommenttia:

  1. Kaunis blogi!💜

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva, kun tykkäsit. Kävin kurkkimassa sinunkin blogia, täytyypä seurailla tarkemmin. 😊

      Poista
  2. No enpäs tiennyt, että Salpalinja jatkui Lappiin asti! Enkä tiennyt sitäkään, missä Savukoski on, joten heti piti ruveta googletushommiin.

    Ja sitten piti käydä taas kyyläämässä Ylläskulta. Tosi kivan näköinen mökki! Miten teillä muuten on ollut noiden paritalomajoitusten kanssa, onko koskaan osunut möykkääviä/muuten huonosti käyttäytyviä naapureita? Itse kun vähän arkailen paritalomajoituksia...

    Hienoa että koirulitkin pääsivät gondoliin. :-) Mitäs tykkäsivät? Poroihin taitavat olla jo tottuneita?

    Video oli kiva. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylläskulta oli kyllä tosi magee! Sinne ois mahtunut 8 henkeä ja tosiaan veskit ylhäällä ja alhaalla ja sauna ja pyörät ja ja ja... Tässä oli tosi pitkään toinen puoli varaamatta ja mietin, että jes, kun ne pyörät oli tavallaan molempien puolien yhteiskäytössä ja sit pitäis sopia, jos molemmat haluu käyttää. Aattelin, et jos sinne tulee jotain öykkärimääräilijöitä ja ne vie ne pyörät... No sit se varattiin ja siihen tulikin nuorempi pariskunta ja sovittiin, et me otetaan ekaks pyörät, kun ei olla kuin yks kokonainen päivä ja he olivat vielä meidän lähdön jälkeen.
      Muutenkin niissä muutamissa paritaloissa missä on oltu on ollut joko tyhjää toisella puolella tai ihan kivat naapurit. Harvemmin on edes kuulunut mitään toiselta puolelta.

      Salpalinja on tosiaan jätkyn pitkä rakennelma ollut aikanaan. Voin kuvitella, kuinka vihollinen on miettinyt, et jos noi tommosen on värkänny (sen ajan työvälinein), niin on niillä jotain päässä vialla. Parempi olla hyökkäämättä... :D

      Gondolista ei olleet moksiskaan. Oliver arempana tykkäsi istua jonkun sylissä matkan, mutta ei pelännyt. Vinski tutki koko kopin läpikotaisin ja malttoi hetken istua penkillä paikoillaankin. Oliver rrrrrrrrrrrrrrrakastaa poroja ja kumpikaan ei hauku niille tai ole menossa niiden perään kuten esim. etelässä pupujen tai lintujen.

      Kiva, jos tykkäsit videosta, heilui joissain kohti niin, että meinas merisairaaks tulla... Yritin ottaa vakaampia pätkiä ja aika paljon sai lyhentää ja leikellä, että bloggeri ei valittanut tiedostokoosta.

      Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!