keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Laahtanen

Rukan reissulla sekä mennessä että tulessa yövyimme Ristijärvellä Laahtasen leirintäalueella. Alue on pieni ja rauhallinen ja mökit ovat edullisia. Olemme yöpyneet täällä jo viime vuosituhannella (kuulostanpa vanhalta...) ja se onkin meiltä mukavasti puolimatkassa pohjoiseen. Majoituimme isommassa mökissä, jossa on vuodepaikat viidelle, pieni keittiönurkkaus ja oma wc ja suihku. Ja tietysti, koirat ovat tervetulleita. 

En el viaje de Ruka alojamos en la ida y la vuelta en el camping de Laahtanen en Ristijärvi. Es pequeño y tranquilo y las cabañas son bien de precio. Hemos alojado aquí ya en el siglo pasado (ños, que parezco vieja...) y para nosotros está en medio camino al norte. Nos alojamos en la cabaña grande con camas para cinco, pequeña esquinita de cocina y propio baño con ducha. Y por supuesto, se admiten perros.



Tällä reissulla kävimme kuitenkin ensimmäistä kertaa kävelemässä Laahtasen luontopolulla, jonka lähtöpaikka on muutaman sata metriä leirialueelta etelään. Talkoilla kunnostettu reitti avattiin kesällä 2022, vaikka ymmärtääkseni ennen sitäkin järven ympäristössä kulki polkureittejä. Kävelimme ruokahalun nostattajaisiksi Iltaruskon nuotiopaikalle ja takaisin. Koko reitti järven ympäri on 6-7 kilometriä pitkä. Matka laavulle ja takaisin on n. 1,5 kilometriä.

Este viaje por primera vez fuimos a caminar el sendero de Laahtanen cuyo aparcamiento esta a sólo unos cientos de metros al sur del camping. La ruta fue arreglada por voluntarios y lo abrieron en verano 2022 aunque entiendo que ya antes de esto han recorrido sendero por la zona del lago. Para despertar el apetito caminamos hasta el asadero de Iltarusko ("El arrebol"). La ruta entera que da vuelta del lago es unos 6-7 kilómetros. Ida y vuelta al asadero es unos 1,5 kilómetros.








Samalla reissulla päätimme käydä vielä kurkistamassa Laahtaskosken, joka on vielä kilometrin eteläänpäin luontopolun parkkipaikalta. Auto jäi levikkeelle tienvarteen, vaikka metsätietä olisi päässyt halutessaan vieläkin lähemmäs. Sompailimme harjulta jyrkkää polkua alas nuotiopaikalle ja sieltä Laahtaskoskea katsomaan. Paluumatka mentiin kiltisti metsätietä, niin ei tarvinnut kivuta jyrkkää rinnettä ylös. Kävelymatka tienvarresta koskelle on vain muutaman sata metriä.

En la misma vuelta decidimos ir a ver los rápidos de Laahtaskoski que está a un kilómetro al sur del aparcamiento del sendero. Dejamos el coche en una area de descanso al lado de la carretera aunque por una carretera de tierra podría haber llegado más cerca si hubieramos querido. Buscamos la ruta abajo del esker al asadero y a ver los rápidos. Volvimos por la carretera de tierra para evitar la dura subida. La caminata desde la carretera a los rápidos era sólo algunos cientos de metros.






5 kommenttia:

  1. Laahtanen olikin itselle ihan tuntematon. Täytyy pitää itsekin joskus mielessä pysähdyspaikka. Tosi kauniilta näyttää tuo luontopolku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ehkä vähän sivussa, jos posottelee vitostietä pohjoiseen. Vitostiestä se on parikymmentä kilometriä sivussa. Toisaalta se osuu matkalle, jos on tulossa idempää, Sotkamon kautta.
      Suosittelen myös yöpaikaksi, mökkejä on perinteisiä yöpymismökkejä sekä nuo isommat, missä me olemme aina yöpyneet.

      Poista
    2. No lähtipä se kommentti vauhdilla...
      Piti vielä sanomani, että alue on tosiaan todella rauhallinen ja siellä on mahdollista saunoa ja vuokrata sup-lautoja. Ja tosiaan nuo kaksi luontokohdetta aivan vieressä.

      Poista
  2. Tämähän onkin hyvä vinkki yöpymispaikaksi matkalla pohjoiseen, varsinkin koirien kanssa. On kiva, että löytyy lenkkeilymaastoja majapaikan läheltä, kun oltu tunteja autossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä koirallisten paikka! Meiltä meni nyt yhdestä yöstä ja kahdesta koirasta vain 10e.

      Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!