keskiviikko 27. syyskuuta 2023

Särkitunturi

Ylläksen reissulla tehtiin myös retki Särkitunturille Muonion puolelle. Kaunis päivä ja helppokulkuinen polku oli houkutellut "muutaman" muunkin paikalle ja parkkipaikka, vastapäinen levähdysalue ja tien reunukset pullistelivat autoja.

En nuestro viaje a Ylläs también hicimos una excursión al monte Särkitunturi en Muonio. Un día bonito soleado y un sendero bastante fácil había atraído "un par" de personas más aparte de nosotros y por eso el aparcamiento, la area de descanso de enfrente y los arcenes estaban llenos de coches.

Tämä helppokulkuinen ja maltillisesti nouseva reitti sopii hyvin eri-ikäisille ja leveää baanaa pääsee käytännössä ylös asti esteettömästi. Reitti on myös oivallinen pyöräilyyn, jos ruuhkaisimpina aikoina malttaa väistellä kävelijöitä. Polun pituus on noin kolme kilometriä suuntaansa.

Esta ruta fácil que sube de manera muy moderada es apto para personas de varias edades y el sendero ancho es accesible practicamente hasta arriba. La ruta es bueno también para ciclistas si tienes paciencia con los peatones en las horas más concurridas. El sendero es de unos tres kilómetros a una dirección.Puolivälissä matkaa on Särkivaaran kota ja tulistelupaikka pienen lammen rannalla. Kodalta eteenpäin loppumatka on hieman luonnonmukaisempaa polkua, mutta meitäkin vastaan tuli tällä viimeisellä pätkällä kohti huippua perhe vaunujen kanssa ja jopa yksi pyörätuoliretkeilijä.

En medio camino está el asadero de Särkivaara a la orilla de un charquito. El resto del camino desde el asadero hasta la cima es sendero más natural pero nosotros también nos encontramos con una familia con carritos de niños y hasta un senderista en silla de ruedas.Särkivaaran huipulta aukeaa näkymät joka suuntaan. Horisontissa näkyvät Pallaksen huiput ja maisema heijastuu pienistä lammista, joita huipulla on useampia. Ylhäällä oli kovin tuulista, mutta kallioiden suojasta löysimme tyynemmän paikan istahtaa syömään eväitä.

Desde la cima de Särkitunturi se abren vistas a todas las direcciones. En el horizonte se ve las cimas de Pallas y el paisaje se refleja de los pequeños charquitos que hay varios arriba. Hacía bastante viento pero entre las piedras encontramos un sitio con menos viento para merendar.
Minua huvitti sosiaalisen median keskustelut kuinka "Repovedelle en halua, kun siellä on hirveesti porukkaa..." Ainakin kun meidän loppukesän Repoveden retkeä vertaa Särkitunturille kipuamiseen, niin porukkaa oli jo pelkästään Särkitunturin parkkialueilla enemmän kuin mitä koko Repoveden reissulla tuli vastaan. Ja ymmärrän kyllä halun päästä luonnon rauhaan, mutta hoksaako nämä kanssaretkeilijöitä kammoksuvat, että he itse ovat muille niitä ärsyttäviä kanssaretkeilijöitä, jotka pilaavat luonnon rauhan... 

Me daban risa las conversaciones en la media social como "No quiero ir a Repovesi porque hay tanta gente..." Por lo menos si comparas nuestra excursión de final de verano a Repovesi con subir a Särkitunturi ya solamente en el aparcamiento de Särkitunturi hubo más gente que vimos en los senderos de Repovesi en total. Y sí, entiendo el deseo de ir a disfrutar de la tranquilidad de la naturaleza pero no sé si esta gente que tanto teme a los otros senderistas se da cuenta que ellos mismos son para los demás aquellos senderistas tocaco**nes que arruinan la tranquilidad...
Meillä on ympäri Suomen kauniita luontokohteita, nautitaan kaikki niistä yhdessä ja pidetään niistä huolta, että ne säilyvät vielä tulevillekin ikäpolville.

Tenemos destinos bonitos de naturaleza por todas partes de Finlandia, disfrutamos de ellos todos juntos y los cuidemos para que los puedan disfrutar también las futuras generaciones.

 

4 kommenttia:

 1. Viisaita haastelet, vaikka itsekin aina välillä ärsyynnyn siitä, kun joka paikassa on "niin kauheasti" porukkaa. No mitenpä sitä tietäisin, ellen olisi itsekin siellä. :-D

  Mulle ei jäänyt Särkitunturista mitenkään hyvät mielikuvat, mutta en muista miksi. Ei liittynyt ihmismäärään, joten oisko siellä ollut hirveä tuuli tai jotain. Mutta jos tuuletonta haluaa, niin varmempi on varmaan pysyä kotona. ;-D

  Ihana maaruska! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei sitä kukaan varmaan halua jonossa kulkea, mutta pitää ehkä ajatella niin, että paikassa on jotain nähtävää ja hienoa, kun siellä käy niin paljon porukkaa.
   Ja koronan aikaan alkanut kotimaanmatkailubuumi on mielestäni ihan hyvä asia. Tutustutaan omaan kotimaahan, eikä aina karata ulkomaille. Miksei tässä päde kotimaisen suosiminen niin kuin erilaisten konkreettisten tuotteiden kanssa?
   Kyllä ulkomaillakin on kauniita paikkoja ja maailmankuva avartuu, kun tutustuu uusiin maihin ja kulttuureihin.

   Särkitunturi on kai kroonisesti tuulinen, koska äitini oli aiemmin käynyt siellä ja silloinkin kuulemma tuuli, vaikka silloin elettiin loppukesää. Tukka kiinni ja paljon päälle, koirillakin oli villapaidat, ettei palele! :D

   Poista
 2. Onpa kauniita ruskan värejä! Särkitunturi toki on suosittu kohde, mutta ei sielläkään porukkaa meidän siellä ollessa kuitenkaan liikaa ole ollut siinä mielessä, että olemme kyllä luonnosta pystyneet nauttimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minuakaan suuri määrä sakkia haitannut. Kyllä kaikki luontoon mahtuvat. Nuorempaa koirista sai vähän toppuutella, kun olisi vouhottanut turhan paljon lapsille ja toisille koirille. Mutta oli se vähän hassua, kun en ole aiemmin oikein missään Lapissa moista kansainvaellusta kokenut.

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!