lauantai 23. syyskuuta 2023

Heisanharjun luontopolku - El sendero natural de Heisanharju

Vaikka ensimmäinen yritys päätyi Repovedelle, löydettiin me lopulta sinne Heisanharjullekin. Suomen luonnon päivä ajatti meidät nauttimaan aurinkoisesta alkusyksyn päivästä Kouvolan pohjoisosaan Huhdasjärven kylään, Heisanharjun luonnonsuojelualueelle.

Aunque el primero intento terminó a Repovesi, finalmente encontramos a Heisanharju también. El Día de la Naturaleza finlandesa nos llevó a pasar un día soleado en la zona protegida de Heisanharju en el pueblo de Huhdasjärvi en el parte norte de Kouvola.


Olemme käyneet Heisanharjulla aiemminkin mutta vain varauskodalla ja tulipaikalla. Tällä kertaa lähdimme kiertämään koko luontopolun, joka on noin 3 kilometriä ja pituutta saa lisää, jos kävelee piston Heisanharjulle.

Hemos ido antes a Heisanharju pero sólo caminamos a ver el ésker y el asadero. Esta vez caminamos el sendero de naturaleza entero de unos 3 kilómetros que se puede alongar haciendo un desvío al ésker de Heisanharju.

Kiersimme luontopolun myötäpäivään, joten saavuimme heti aluksi tulipaikalle. Siellä tapasimme miehen ja naisen, joilta oli ystävä kadoksissa. Pyysivät pitämään silmät auki, jos hänet näemme. Emme kuitenkaan häntä nähneet, emmekä myöskään näitä ihmisiä, joten meille jäi arvoitukseksi löytyikö ystävä vai ei.

Caminamos la ruta al sentido de las agujas de reloj y así llegamos primero al asadero. Allí nos encontramos con un hombre y una mujer que habían perdido su amigo. Nos pidieron tener los ojos abiertos si lo vemos. No lo vimos pero tampoco esta gente y así no sabíamos si encontraron su amigo o no.


Alussa kuljimme Ison Luotojärven rantaan ja kävimme myös kurkkaamassa sillalle, jonka kohdalla yhdistyvät Kelesjärvi ja Heisanjärvi. Tulipaikan kautta jatkoimme Pitkäniemeen, jossa hetken etsiskelimme mistä polku jatkuu. Polku löytyi ja Kelesjärven rantoja myötäillen tulimme kalliolle, jossa on myös kiva eväs- ja miksei vaikka uimapaikka kesäisin. 

Al principio el sendero recorre por la orilla del lago Iso Luotojärvi y también echamos un vistazo al puente donde se juntan los lagos Kelesjärvi y Heisanjärvi. Por el asadero seguimos al cabo Pitkäniemi donde tuvimos que buscar un rato donde sigue el sendero. Lo encontramos y seguimos por la orilla del lago Kelesjärvi hasta un punto rocoso que podría ser buen sitio para merendar y bañar en verano.





Kallioilta polku suuntaa metsään ja päätyy pienelle metsätielle, jota kuljetaan takaisin parkkipaikalle. Polku voisikin olla kivempi kulkea vastapäivään, niin ehkä hieman tylsä metsätie hoituisi heti alta pois ja tulistelupaikka ja harjumaisemat jäisi reitin loppupäähän. 

Finalmente el sendero entra al bosque y termina en una pequeña carretera de tierra que termina en el aparcamiento. El sendero sería quizás mejor caminar a contrareloj así que la carretera un poco aburrida estaría en el  principio y el ésker con sus paisajes y el asadero para merendar en el final.










3 kommenttia:

  1. Olipa taas kivannäköisiä polkuja ja maisemia.

    Oon varmaan kysynyt aiemminkin, mutta mistä löydät näitä patikkareittejä? Kansallispuistot on helppo löytää googlettamalla, mutta ulkoilualueet, luonnonsuojelualueet ja muut ovat vähän kinkkisempiä löytää. Melkein pitäisi tietää, mitä etsii. Tai sitten mä en vaan osaa... :-D

    Mä olin ekaa kertaa tällä viikolla patikoimassa ulkoilualueella, jolla ei ole merkittyjä reittejä ollenkaan. Hyvin selvisin (kännykän avulla siis). :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Retkipaikka ja Luontoon.fi on aika hyviä, samoin luontopolkumiehen blogissa on paljon kivoja polkuja ja reittejä. Lisäksi geokätkökartalla kun näkyy useampi kätkö jonkun polun varrella alkaa heti kiinnostaa, että mikähän reitti se tämäkin on. Olenpa joskus etsinyt ihan kaupunkien ja kuntien nettisivuiltakin. Jaaaaa nyt kun luettelemaan aloitin, niin myös google-kartalta hakusanalla luontopolku.

      Poista
  2. Kiitos, että viitsit kirjoittaa vinkit! <3 Luontopolkumieheen olen joskus törmännytkin (siis netissä; en livenä), mutta täytyy se ottaa tarkempaan seurantaan. Retkipaikka ja Luontoon.fi on tuttuja nekin, mutta varsinkin tuo Retkipaikka on minusta jotenkin hankala käyttää (siis reittien etsimistarkoituksessa). Geokätköjä en ole tajunnut huomioida tältä kannalta ollenkaan, mutta muita kiinnostavia käyntikohteita olen sitä kautta löytänyt. Ja kaupunkien ja kuntien sivut on myös hyviä, jos tietää, minne on menossa. :-D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!