sunnuntai 22. lokakuuta 2023

Matkailuhelmi 42/52 - El tesoro turístico 42/52

Espanjaan suuntaaville tulee tällä viikolla ruokavinkki. Nimittäin "menú del día" eli päivän menu. Monissa paikoissa se vastaa suomalaista lounasta, mutta lista saattaa olla kiinteä. Joissain paikoissa tosin menú del díaa saa koko ravintolan aukioloajan. 

Para los que se dirigen a España tengo un tesoro gastronómico esta semana. Estoy hablando de menú del día. Es similar al almuerzo que sirven en varios restaurantes en Finlandia pero la lista puede ser fija. Eso sí, algunos restaurantes venden menú del día todo el día.

Etenkin turistipaikoissa ravintolat, joissa on sekä tavallinen ruokalista että menú del día eivät välttämättä suuremmin mainosta turisteille menú del díaa, vaan sitä pitää osata itse pyytää. Tämä johtuu siitä, että sen hinnat ovat huokeammat kuin tavallisella listalla. Yleensä 10-15 euron hintaan saat juoman, alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan tai kahvin. Listalla on muutamia vaihtoehtoja, joista ruoat valitaan. 

Especialmente en sitios turísticos los restaurantes que tienen tanto menú normal y el menú del día no necesariamente hacen mucho ruido del menú del día a los turistas sino tienes que pedirlo tú. Esto es porque el menú del día tiene precios más bajos que el menú normal. Normalmente por el precio entre 10 y 15 euros llevas la bebida, el entrante, el plato principal y el postre o café. Hay algunas opciones en la lista entre las cuales se elige.

Me käymme Kanarian matkoilla silloin tällöin syömässä menú del dían Playa del Inglésin El Carretón - ravintolassa. Viime kesän reissulla meillekin tuotiin ensin tavallinen ruokalista, mutta pyydettyämme menú del dían tarjoilija kipitti kiltisti hakemaan meille toisen listan.

En nuestros viajes a Canarias de vez en cuando comemos el menú del día en el restaurante El Carretón en Playa del Inglés. El verano pasado a nosotros también primero trajeron el menú normal pero cuando preguntamos por el menú del día el camarero nos lo fue a buscar.

Useimmiten syön alkupalaksi tomaattia ja tonnikalaa tai valkosipulikatkarapuja, pääruoaksi vaikkapa porsaan kyljyksiä tai naudan entrecôtea, jälkkäri on yleensä suklaamousse tai flan.

Normalmente suelo comer de entrante tomate con atún o gambas al ajillo, de plato principal chuletas de cerdo o entrecôte y de postre mus de chocolate o flan.






4 kommenttia:

  1. Enpä ole koskaan tajunnut pyytää menu del diaa, joten kiitos vinkistä! :-D

    Tomaatti ja tonnikala kuulostaa hieman erikoiselta yhdistelmältä, mutta miksipä ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerroin tästä työkaverille, joka oli lähdössä Kanarialle lomalle. Annoin ravintolan nimenkin. Taksi oli sitten vienyt toiseen samannimiseen (silloin oli 2 samannimistä) eikä heille oltu annettu menú del díaa... Oli vähän käärmeissään, että "me mitään 13 eurolla päästy syömään..."

      Tomaatti ja tonnikala on niiiiiiin hyvää; vielä tohon persiljaa, niin täydellistä!

      Poista
  2. Tuo päivän menu onkin hyvä vinkki ja muistutus. Voisi hyvin ajatella, että vähän vastaavaa konseptia on muisttakin Etelä-Euroopan tai Välimeren maissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti jotain vastaavaa on melkein joka maassa. Espanjan televisiossa oli tänä vuonna uutinen paikasta mantereella, jossa myytiin menú del diaa hintaan 3,50e. Siinä jo vähän epäilen jääkö myyjä voitolle vai häviölle...

      Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!