lauantai 8. maaliskuuta 2014

Kuka on surkein kuski? - ¿Quién conduce lo peor?

Sain aikaan kiivaan keskustelun mainitessani FB-päivitykseni yhteydessä miesten olevan parempia autoilijoita kuin naiset. Poikkeuksia on suuntaan jos toiseenkin mutta tarkoitin yleisesti katsottuna. Tulen perheestä, jossa vain äidillä oli ajokortti ja isä ajoi vain joskus metsäteillä tai jos autoa piti siirtää vain lyhyt matka. Äitini on mielestäni hyvä kuski (taskuperuutusta hän ei hallitse ja myöntää sen itsekin) ja koen myös itse olevani hyvä kuski (vaikka autokoulussa olinkin kaukana siitä).

Conseguí empezar una conversación viva al mencionar en mi actualización de FB que los hombres conducen mejor que las mujeres. Claro que siempre hay excepciones tanto en uno como en el otro pero me refiero en general. Soy de una familia donde sólo mi madre tenía carnet y mi parde condujo sólo en carreteras privadas o si había que mover el coche sólo unos metros. Yo pienso que mi madre es buena conductora (no sabe aparcar en linea y lo admite) y creo que yo también conduzco bien (aunque así no fue en la autoescuela).

Kanarialla meillä oli autot ja alussa minua hirvitti ajatus ajella kanarialaisen liikenteen seassa. Yllätyksekseni sain todeta, että siellä liikenne onkin usein sujuvampaa ja joustavampaa kuin Suomessa. Ruuhka-aikaan ei kolmion takana tarvitse odottaa tuntitolkulla omaa vuoroa; silloin rullataan ikkuna auki ja pyydetään käsimerkillä tilaa, jonka vastapuoli melko nopeasti antaakin huiskuttamalla vastauksen omasta ikkunastaan. Myös valojen vilkauttamisella voit antaa kanssa-autoilijalle tilaa.

En Canarias tuvimos dos coches y al principio me daba miedo pensar que voy a conducir entre los canarios. Para mi sorpresa me dí cuenta de que el tráfico allí es a menudo más fluido y flexible que en Finlandia. A la hora punta no hace falta esperar horas detrás de un ceda el paso por su turno; abres la ventana y pides espacio con un gesto de mano y bastante rápido te lo dan respondiendo igualmente con la mano por la ventana. También dando la luz larga puedes señalar al otro conductor que pase.Kanarialla moottoritielle ajaessa on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että sinulle annetaan tilaa; jopa silloin, kun liikennettä on iltapäivällä kaikille kaistoille asti. Tosin sitten niitä, jotka luulevat "kiihdytyskaistan" tarkoittavan sitä, että ajetaan niin hitaasti moottoritielle, että takanatulija kiihtyy, löytyy kokemusteni mukaan molemmista maista.

En Canarias, al incorporarse al autopista es más bien una regla que excepción que te dejan pasar; hasta durante las horas de tarde cuando hay tráfico para todos los carriles. Por otro lado, esos que en vez de acelerar su coche en el carril de aceleración conducen tan lento que aceleran el pulso de él que viene detrás  hay en los dos paises.

Mutta niistä miehistä ja naisista liikenteessä. Naiset saivat keskusteluketjussa vahvuuksikseen:
* osaa tehdä monta asiaa yhtaikaa (pitäisikö kuitenkin keskittyä ajamiseen?)
* huomioi muut tiellä liikkujat (useammin kuitenkin peilistä katsellaan omaa meikkiä/tukkaa)
* eivät hurjastele (no EI to-del-la)
* osaavat jättää autoilun kun ikä ja kunto ei sitä enää salli (tähän ei vastaväitteitä)

Pero de los hombres y mujeres en el tráfico. En la conversación listaron estas ventajas para mujeres:
* saben hacer varias cosas a la vez (¿no deberían concentrarse en conducir?)
* se dan cuenta de otros en la carretera (suelen mirar su maquillaje / pelo por el espejo)
* no corren (de-fi-ni-ti-va-men-te NO)
* saben dejar de conducir cuando su edad o forma física aya no lo apoya (estoy de acuerdo con ésto)Miehiä puolustin (naiskommentoijia vastaan) näin:
* joustavuus ja reagointi yllätyksellisiin tapahtumiin
* eivät matele (jotkut tuppaavat kyllä kokeilemaan "paljonko irtoo")
* huomioivat muun liikenteen (kaistaa eteeni vaihtaneet peilistä katsomatta joko naisia / vanhoja ukkoja)
* auton hallinta (esim. äitini kammoksuma taskuperuutus; Kanarialla OSATTAVA)

Yo defendí a los hombres (contra comentarios de mujeres) así:
* flexibles y saben reaccionar si pasa algo fuera de lo común
* no van demasiado lento (eso sí, algunos quieren saber cuánto corre su carro)
* toman en cuenta los demás en el tráfico (cambiado carril delante de mí sin mirar mujeres / viejillos)
* manejar el coche (ej. aparcar en linea que odia mi madre; TIENES QUE saberlo en Canarias)Luettelemani ominaisuudet (ennen kuin joku suuttuu) ovat kuten edelläkin mainitsin mielestäni yleensä nais- tai mieskuskeille tyypillisiä; poikkeuksia toki on. On miehiä, jotka eivät osaa ajaa (tiedän muutaman... ;)  )ja naisia, jotka ovat auton ratissa aivan omassa elementissään. Tähän varmasti vaikuttaa (niinkuin kaikkiin muihinkin taitoihin) harjoittelu ja kokemus. Esimerkiksi "Suomen surkein kuski"-ohjelmassa monet sanoivat, etteivät ole ajaneet ajokortin saatuaan käytännössä lainkaan tai heillä on muusta syystä ollut pitkä tauko ajamisessa.

Todas esas características (antes que alguién se cabrea) son tipicas o conductores o conductoras; siempre hay excepciones, como ya dije antes. Hay hombres que no saben conducir (yo conozco por lo menos uno...  ;)  ) y mujeres que están  como en su casa detrás del volante. Seguro que una explicación es practicar y experiencia (como en muchas otras cosas). Por ejemplo, en el programa "El peor conductor de Finlandia" varios concursantes dicen que no han conducido practicamente nada después de sacar el carnet o por otra razón llevan mucho tiempo sin conducir.

Ehkä hyvä kuski on yhdistelmä miestä ja naista. Hän on rauhallinen ja maltillinen, hyväksyy ja huomioi muut ympärillään, tuntee omat taitonsa ja rajansa ja haluaa kehittää itseään. Ihan kuin muussakin elämässä.

Quizás un buen conductor es una combinación de hombre y mujer. Es tranquil@ y paciente, acepta y toma en cuenta los demás alrededor, conoce sus habilidades y límites y quiere mejorarse. Igual que en la vida cotidiana.

5 kommenttia:

 1. Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa ;). Sukupuoliasiat saavat kummasti ihmiset kiihtymään (en ymmärrä miksi, onko joidenkin sitten niin kovin vaikeaa hyväksyä se että mies ja nainen ovat erilaisia?). Olen kanssasi samaa mieltä. Aika harva on keskimääräinen mies tai keskimääräinen nainen, mutta jokainen on jossain keskimääräinen mies tai nainen. Minua hiukan harmittaa se, että oma ajotaito ruostuu kun ei ole autoa :(. Mutta ihan pelkästään ajotaidon ylläpidon vuoksi emme autoa aio ostaa. Mies sen sijaan ajoi eilen ihan oikeaa formula-autoa!!!

  https://www.facebook.com/CitymarketF1challengetour

  Huhtikuussa voitte tekin kokeilla :). (Minä olen liian lyhyt, kuskin pitää olla 160-190-senttinen. Sitä paitsi en olisi muutenkaan kehdannut mennä hitailemaan kaikkien katsoessa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin eilen Foxilta Aivopelit-ohjelmaa, jossa kerrottiin naisten ja miesten aivojen eroista; kuinka naiset ovat hyviä joissain asioissa ja miehet taas joissain toisissa. Tosin minun päätelmäni ohjelman jälkeen oli, että olenkin mies... :P

   Siistiä, jos pääsee formulaa kokeilemaan, minä kans!

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus! :) Oletan, ettet ole ajanut manner-Espanjassa, koska täällä liikennekulttuuri on ihan erilaista verrattuna kanarian-saariin. Yllätyimme Teneriffalla ajaessamme, miten kellään ei ollut kiire minnekään, mutta liikenne sujui rauhallisesti. Ilmapiiri oli jotenkin ystävällinen jne. :) Mutta manner-Espanjassa on vähän toisin. Täällä on "agressiivisempaa" menoa. Töötti on herkässä ja olen huomannut, että on kahdenlaisia tööttäyksiä, pitkä töötti (=olet kusipää) ja pari lyhyttä tööttäystä (varo, olen tässä).

  Mie en ole vielä uskaltautunut auton rattiin täällä, koska ei ole omaa autoa ja ei ole ollut vielä tarvetta. Suomessa puolestaan olen joka kesä huristellut omalla autolla ja sillä kävimme jopa Venäjällä, käy toki lukemassa postauksiani aiheesta mm. http://vivivinna.blogspot.com.es/2013/06/vaarallinen-venaja.html
  ja http://vivivinna.blogspot.com.es/2013/06/paluu.html Voi pojat, se oli mahtava reissu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tosta mantereen kiireestä tuli heti mieleen kanarialaisen koomikon pätkä: http://www.youtube.com/watch?v=L-4aWCL7PMg (n.1:20 eteenpäin)

   En ole tosiaan ajanut mantereella, vain saarilla. Töötti unohtuikin kokonaan kirjoituksestani; meillä on aika samanlainen. tosin lyhyt voi olla myös tervehdys. Sitä on sit kiva Suomessa töötätä "vanhasta muistista" tervehdykseksi ja saatkin vain edellä ajavan miettimään, et mitä mä nyt tein? :)

   Täytyykin lukea toi teksti samantien!

   Poista
  2. Hih, se käy tosiaan myös tervehdyksestä. :D Minäkin olen Suomessa töötännyt tervehdykseksi ja se kyllä saa kaikkien päät pyörähtämään. :D Kerran olin Suomessa liikenneympyrässä ja eräs vanhempi nainen oli tulossa liikenneympyrään ja melkein täräytti miun kylkeen. Törmäykseltä vältyttiin nippanappa ja siinä pistin tuon pitkän töötin. Naiselta meni pasmat sekaisin, mutta toivottavasti muistaa seuraavalla kerralla olla varovaisempi liikenneympyrään mennessä. :)

   Pitääpä käydä katsomassa tuo video yuuutuubista. :)

   Poista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!