tiistai 21. tammikuuta 2014

Mikä täällä haisee...? - ¿Qué es lo que huele aquí...?

Vaikka olen fyysisesti 5000 kilometrin päässä toisesta kodistani, tuntuu joskus, että se on silti hämmästyttävän lähellä. En tiedä onko sellaista edes olemassa mutta uskon, että minulla on hajumuisti. Monta kertaa olen ollut koirien kanssa lenkillä, kun yhtäkkiä nenääni tulee tuttu tuoksu. Se voi olla lämmin merituuli, valkosipuli, lakattu puu, lähikaupan hedelmäosasto. Outoa tästä tekee se, että lähimaillakaan ei ole ärsykettä, joka aiheuttaisi tuon tuoksun, se on mielessäni niin voimakkaana, että tunnen sen nenässäni. Ja askeleen kummallisempaa on se, etten ole edes ajatellut asiaa ja siten saanut tuoksua mieleeni ja nenääni...

Aunque estoy físicamente a 5000 kilómetros de mi otro hogar, a veces me parece que está sorprendentemente cerca. Yo ni sé si hay una cosa que se llama así, pero creo que tengo memoria de olores. A menudo he paseado con los perros cuando de repente siento un olor familiar en mi nariz. Puede ser un viento caliente del mar, ajo, madera barnizada, sección de frutas en el super. Todo esto es raro porque no hay nada alrededor que huela así. Lo tengo en mi mente tan intenso que lo puedo hasta sentir. Y un pizco más raro es que ni he pensado en la cosa que de repente puedo oler...

Aurinkorasva - suola - hiekka
Crema solar - sal - arena

Toisaalta pystyn myös halutessani tuntemaan, miltä Kanarian kodissamme tuoksui, miltä rantabulevardilla tai kotikaupunkimme pääkadulla iltaisin. Siirtyessäni ajatuksissani johonkin paikkaan tai katsellessani valokuvia muistot tuoksuineen tulevat mieleen. Ravintolakuvia katsellessa tulee oikein nälkä, kun herkulliset aromit valtaavat mielen!

Por otro lado, si quiero, puedo hacer me sentir el olor de nuestra casa en Canarias, del paseo marítimo o de la calle principal de nuestra ciudad por las noches. Sólo tengo que pensar en un lugar o mirar fotos y me vienen todos los recuerdos con sus perfumes. ¡Al ver fotos de restaurantes hasta me da hambre ya que siento todas las aromas riquísimas!

Grilli - valkosipuli - lämmin leipä
Asadero - ajo - pan caliente

Onko Espanja sitten tuoksuvampi maa kuin Suomi, sitä en tiedä. Vai olenko niin aisteihini tukeutuva olento, että nauhoitan kaikki muistot tuoksuja myöten mieleeni. Toisaalta harva paikka tai asia Suomessa, jossa kuitenkin olen elämästäni suurimman osan asunut, saa aikaan vastaavia tuntemuksia. Tätä mysteeriä olen monesti mielessäni pyörittänyt mutta vielä en ole siihen selkoa saanut.

Si España es un país más rico en olores que Finlandia, no sé. O si me apoyo tanto en todos mis sentidos que guardo todos los recuerdos hasta con sus olores. Por otro lado, hay pocos sitios o cosas en Finlandia que me hagan sentir así, a pesar de que he vivido la mayoría de mi vida aquí. Éste es un misterio que muchas veces he intentado resolver, hasta ahora sin éxito. 

Pilvet - mänty - vuoret
Nubes - pino - montañas


4 kommenttia:

 1. Lämpimässä tuoksut tulevat esille ihan eri tavalla kuin kylmässä. Siinä mielessä Espanja voi siis olla tuoksuvampi maa kuin Suomi - tämä pitää paikkansa ainakin talvella. Kun Suomeen tulee ensimmäiset oikein todella lämpimät kesäpäivät, tuntuu tuoksuja olevan valtavasti kaikkialla! Nyt ihmiset ovat pakkautuneet toppavaatteisiinsa, kesällä haistaa ihan eri tavalla toisten shampoot, hajuvedet, pyykinpesuaineet, ihovoiteet ja aurinkorasvat. Talvella tuoksuvat lähinnä pakkanen ja savu, kun puulämmitteisiä kämppiäkin seudulla on. Pakkasen haju tukassa on ihan omanlaisensa ja ihana.

  Mielenkiintoista lisäluettavaa täällä. "Hajuaistimukset menevät suoraan tunne-elämää hallitsevan limaisen järjestelmän rakenteisiin."

  VastaaPoista
 2. Tuo on kyllä totta, että pakkasella on oma tuoksu, samoin siitä tuli mieleen, että kyllä joskus sateentulonkin voi kesällä haistaa. On Suomessakin toki paljon tuoksuja mutta ne eivät aiheuta samanlaisia "flashbackeja" kuin Kanarian tuoksut. Olisiko se sitä ali(haju)tajuntaista = alihajuntaista kaipuuta...?

  VastaaPoista
 3. Ehkä hajuja tosiaan on täällä enemmän! Ehkä siksi yllättinkin, että Suomessa huomasin kauppojen haisevan :-D Ja koirien kanssa kun minäkin kävelen, huomaan miten maasto tuoksuu erilaiselle eri vuodenaikaina. Nyt tuntuu vaan pöly!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!