sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Myydään käyttämättömänä - Se vende sin estrenar

Olen Facebookissa liittynyt paikalliseen kirppisryhmään ja ihmetellyt (liian) usein siellä myynnissä olevia vaatteita, jotka ovat "uusia / käyttämättömiä / laput vielä kiinni". Eikö vaatteita enää soviteta päälle ennen ostopäätöstä? Esimerkiksi monissa kenkäilmoituksissa törmää lauseeseen: "Kerran jalkaa kokeillut ja liian pieniksi todetut". Tuskinpa tuo kokeilu on tapahtunut kaupassa, koska kukapa liian pieniksi toteamiaan kenkiä ostaisi.

En el Facebook he unido en un grupo de venta de artículos de segunda mano y (demasiado) a menudo me sorprenden anuncios de ropa que se venden "nuevos / sin estrenar / con el precio todavía puesto". ¿Ya no se prueba la ropa antes de comprarla? Por ejemplo, en los anuncios de zapatos se ve mucho: "Una vez probados, demasiado pequeños para mí". Dudo que los hayan probado en la tienda, porque nadie compra zapatos demasiado pequeños.

Nykyään on helppoa ja turvallista ostaa vatteita myös netistä ja olen itsekin tilaillut vaatteita nettikaupoista. Netistä ostaessa säästyy kauppojen kiertelyltä ja saa rauhassa pohtia asiaa ja kurkkia vaatteita vaikka joka päivä viikon verran ennen kuin tekee ostopäätöksen. Joissakin nettikaupoissa on nykyään myös mallinukke-toiminto, jolla voi yhdistellä virtuaalimallin päälle eri vaatteita ja muodostaa valmiita asukokonaisuuksia.
Netissä voi myös helposti verrata samantyylisten vaatteiden hintoja eri kaupoissa.

Hoy en día es fácil y seguro comprar ropa por internet y yo también he comprado de tiendas online. En internet no hace falta correr por las tiendas y tienes todo el tiempo del mundo para comparar precios y pensar hasta días si quieres antes de hacer la decisión. Incluso, algunas tiendas de ropa tienen una modelo virtual en su página de internet para probar la ropa y hacer conjuntos. 

Minä olen ainakin rahoistani niin tarkka, että en ihan helposti osta mitään mikä ei ole ruokaa. Vaa'athan ovat tunnetusti "hiukan" hitaita tekemään päätöksiä! Ensimmäisiä kertoja tilatessani vaatteita netistä mietin tarkkaan (ihan kuin kaupassakin) onko minulla jo kaapissa vaatteita, joiden kanssa uuden vaatteen voi yhdistää ja tarvitsenko vaatetta oikeasti. Tutkin tarkkaan koko-oppaat ja mittailin itseäni pohtien, minkä kokoisen vaatteen tilaisin. Tutkin myös jo varmuuden vuoksi, kuinka vaatteen mahdollinen vaihto ja palautus tapahtuu.

Yo por lo menos soy tan cuidadosa (catalana, dice mi esposo) con mi dinero que no compro muy facilmente nada aparte de comida. ¡Los libras son conocidos de ser "un poco" lentos en hacer decisiones! Las primeras veces que compré ropa por internet pensaba bien (igual que en una tienda) si tengo algo en mi ropero para conjuntar con la prenda nueva y si de verdad lo necesito. Estudié bien las guías de tallas y me medí para saber que talla elegir. También busque la información de los cambios y devoluciones, por si acaso.

Sittenkin olen uskaltautunut tilaamaan netistä lähinnä vain paitoja ja toppeja, koska niissä koon kohdalleen osuminen ei ole niin tarkkaa kuin esimerkiksi kengissä ja vaikkapa farkuissa. Alusvaatteita en kinkkisen kokoni vuoksi edes yritä tilata netistä. Kahdet farkut rohkaistuin tilaamaan viime kesän alennusmyynneistä. Sekin operaatio pelattiin varman päälle, nettikauppana oli H&M ja koon varmistin aiemmin H&M:sta ostamistani, sopivista farkuista.

Aun así, me he atrevido comprar en internet casi únicamente camisetas y tops porque acertar la talla no es tan importante que por ejemplo con zapatos o vaqueros. Por tener una talla tan rara, ni intentaré comprar ropa interior por internet. El verano pasado tuve valor para comprar dos pares de vaqueros de las rebajas. Aseguré el éxito de la operación comprando de H&M y mirando la talla de un vaquero que había comprado antes de H&M.

Vaatekaupasta en ole varmaan koskaan ostanut mitään kokeilematta sitä ensin. Monesti on käynyt niinkin, että rekissä kivalle näyttänyt vaate on kyllä kooltaan ollut sopiva mutta ei malliltaan. Tämän vuoksi en voi ymmärtää, miten jotkut ostavat vaatteita sovittamatta niitä. Sitten niitä myydään kirppiksillä "vain kerran päälle kokeiltuina". Muutaman euron hintaisten alelöytöjen kohdalla taloudellinen menetys on pieni, jos vaate osoittautuu flopiksi mutta entä ne "Talvisaappaat, gore-texiä, myydään käyttämättöminä (liian pienet), maksoin 120e, hinta nyt 100e"...

En una tienda creo que nunca he comprado nada sin probarlo primero. También ha pasado que una prenda que tiene buena pinta en la percha me sirve por su talla pero no por su modelo. Por eso no puedo entender por qué la gente compra ropa sin probarla. Luego se las venden en segundamano "con un sólo uso". La pérdida económica es pequeña si compras algo de rebajas por unos eurillos y resulta que no te sirve pero que pasa con esos "Zapatos de invierno, gore-tex, se vende sin estrenar (demasiado pequeños para mí), pagué 120e, los vendo por 100e"...

Jokainen tehköön tavallaan mutta minä aion jatkaa ostosteni tekoa pitkien ja hartaiden harkintojen, vaihtoehtojen punnitsemisen ja kokeilemisten kautta!

Cada uno haga lo que le parezca mejor pero ¡yo voy a seguir comprando através de reflexionar bien, comparar opciones y probar!
3 kommenttia:

 1. Sama. En ole koskaan ostanut vaatteita tai kenkiä verkkokaupasta. Jos ostaisin, yrittäisin päästä ensin jossain sovittamaan kyseistä vaatetta. Ja jos ostaisin, varmistuisin siitä että voin palauttaa tuotteen ja palauttaisin, jos se ei minulle sittenkään sopisi.

  VastaaPoista
 2. En tykkää tilata netistä vaatteita, koska monesti ne on osoittautunut vääränkokoisiksi ja muutenkin miulle on tärkeää nähdä miten vaate istuu. Palautusrumba on niin ikävää. :/ En tiiä, mut käsittääkseni jos jotain ostaa, niin silloin kaupan ei kai automaattisesti tarvitse antaa palautusoikeutta, paitsi jos on viallinen. Mut miusta aika monessa liikkeessä on palautusoikeus. Eli miks sit ei palauteta, vaan myydään? :D

  VastaaPoista
 3. Monestihan vaatekauppoihin palauttaessa saa vaihtoehtoina ostaa uuden samanlaisen tai jotain muuta saman summan edestä. En silti minäkään ymmärrä miksi ei palauteta ja oteta sitten sillä rahalla vaikka jotain sopivaa / kivempaa tilalle?
  Jännintä on ollut, kun olen ostanut kahdet kengät Huuto.netistä. Kyllä siinä ensin mittailin puoli kenkävarastoani, koipeni ja pyysin myyjää mittaamaan kengät. Toinen oli riskittömämpi, kun oli avokärkinen mutta toisetkin onnekseni osui oikeankokoiset. Ja nämä molemmat siis käytettyjä ja myös siis halvempia hinnoiltaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! - ¡Gracias por comentar!